Το σημερινό Eurogroup σε μια φωτογραφία

Με το σχόλιο “λίγο πολύ όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε σήμερα για την Ελλάδα σε μια υποσημείωση”, ο Peter Spiegel των Financial Times τουίταρε μία φωτογραφία από το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, όπου η Ελλάδα εξαιρείται από τις συζητήσεις.  Tο Εurogroup, με δήλωσή του, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνει με λύπη του, ότι η ελληνική Κυβέρνηση διακόπτει "μονομερώς" τη διαπραγμάτευση και απορρίπτει την πρόταση που υπέβαλαν οι Θεσμοί. Η υποσημείωση αναφέρει ότι υπεγράφη απ΄όλα τα μέλη του Eurogroup εκτός της Ελλάδας . 

 

Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε ακόμα την δισέλιδη πρόταση των Θεσμών για την πεντάμηνη παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης (μέχρι τέλη) Νοεμβρίου και 15,3 δισ. μετρητά για την Ελλάδα, την οποία απέρριψε κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση. 

Όπως σχολιάζει ο ίδιος ο δημοσιογράφος, οι δύο σελίδες είναι αρκετά τσαλακωμένες και στην πραγματικότητα η πρόταση τους δεν ήταν πραγματικάκάτι καινούργιο. Το έγγραφο των θεσμών αναφέρει πως συνολικά η Ελλάδα θα χρειαζόταν για τους επόμενους μήνες συνολικά 15,3 δισ. ευρώ, ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Αυτό το ποσό, λένε οι Θεσμοί, δύναται να καλυφθεί απ' τους πόρους που έχουν απομείνει απ' το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

 

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα λάμβανε εκτός των άλλων 1,8 δισ. για να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Τα χρήματα θα προέλθουν από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που έχει η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα λάβει άλλα 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και άλλα 4,7 τον Αύγουστο.