Διαψεύδει ο Σόιμπλε ότι ήθελε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

Με κατηγορηματικό τρόπο το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών διαψεύδει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Deutsche Welle.

Το δεύτερο μέρος της “τριλογίας” του δημοσιογράφου των Financial Times Peter Spiegel για το παρασκήνιο πίσω από τη διάσωση του ευρώ περιγράφει το Γερμανό υπουργό Οικονομικών ως επικεφαλής της ομάδας συμβούλων της Άνγκελα Μέρκελ που ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας πως η απομάκρυνση της Ελλάδας θα επέτρεπε στην υπόλοιπη Ευρωζώνη να επιστρέψει σε υγιή επίπεδα, ωστόσο η πηγή αυτή αρνείται ότι ο Σόιμπλε ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο.

Διαβάστε: FT: Το Plan Z και οι δραματικές μέρες που έφεραν κοντά την Grexit

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος των προσπαθειών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν πάντα η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ. Πάγια θέση του είναι ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι.

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει στην Deutsche Welle ότι πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της ΕΕ οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό όμως δεν γινόταν συντονισμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί το δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times.

Ως προς την αναφορά στο πρόσφατο βιβλίο του πρώην Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ για τη συνομιλία του με τον κ. Σόιμπλε, το καλοκαίρι του 2012, το υπουργείο συνιστά μια προσεκτική ανάγνωση του εδαφίου, αντιτείνοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν.