Τη συμβολή του Επιμελητηριακού θεσμού στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στην εκδήλωση "Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων και Επενδυτικές Ευκαιρίες. Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (ΔΕΑ-ΕΒΕΑ) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών".
Όπως τόνισε: "Δυστυχώς, κάποιοι απαξιώνουν αυτό το ρόλο, όπως δείχνει η άγρια επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια η Επιμελητηριακή Κοινότητα.
Η ρύθμιση για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια από το 2015 είναι το επιστέγασμα ενός ιδιότυπου διωγμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και μια τετραετία περίπου, με τα σχέδια περί υποχρεωτικών συνενώσεων και συγχωνεύσεων.
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης ισοδυναμεί στην ουσία με "λουκέτο" για τα Επιμελητήρια, δεδομένου ότι δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το σύνολο των λειτουργικών τους αναγκών καλύπτεται από τις εισφορές των μελών τους.
Εάν στερηθούν τη μοναδική πηγή εσόδων τους, τα Επιμελητήρια θα κλείσουν. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που προσφέρουν στα μέλη τους, είτε θα καταργηθούν είτε θα πρέπει να μεταφερθούν στο στενό δημόσιο φορέα.
Εάν, με άλλα λόγια, τα Επιμελητήρια εκλείψουν με τη σημερινή τους μορφή, θα πρέπει ουσιαστικά να "επανιδρυθούν" την επόμενη ημέρα, ως αμιγώς κρατικοί φορείς, οι οποίοι θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Επομένως, θα υπάρξει στην περίπτωση αυτή πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, ενώ το όφελος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων θα είναι – στην καλύτερη περίπτωση – αμελητέο.
Είναι επομένως ανάγκη να υπάρξει άμεσα απόσυρση της συγκεκριμένης πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
Οι αρμόδιοι υπουργοί αρνούνται μέχρι τώρα, έξω από κάθε δημοκρατική και κοινοβουλευτική διαδικασία, να εντάξουν σε νομοσχέδια τη σχετική τροπολογία που έχουν υπογράψει 185 εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού. Εμείς παρ' όλα αυτά δεν καταθέτουμε τα όπλα. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, για τη σωτηρία του επιμελητηριακού θεσμού.
Και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, αναβαθμίζοντας διαρκώς τις υπηρεσίες και τη στήριξη που παρέχουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο θεσμός των Επιχειρηματικών Αγγέλων που παρουσιάζουμε σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για τις υπό σύσταση αλλά και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, καλύπτοντας σημαντικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στο διάστημα της ύφεσης.
Επιπλέον, αναμένεται να ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα εντός των συνόρων, δίνοντας το έναυσμα σε μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες επιχειρηματίες να προχωρήσουν είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, στην υλοποίηση καινούριων επιχειρηματικών σχεδίων.
Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα γίνουν ορατά στο επόμενο διάστημα, με τη μορφή γόνιμων και δημιουργικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών".