Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων μετά από τέσσερα χρόνια εκτός αγορών εξηγεί αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αξιολογώντας τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από την κίνηση αυτή.
Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με στόχο να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, όμως το ποσό θα καθοριστεί στο τέλος, αφού καμία έκδοση δεν έχει από την αρχή της ένα συγκεκριμένο ποσό. Όπως εξηγεί, η κυβέρνηση δεν αποσκοπεί στο να μαζέψει χρήματα από την ενέργεια αυτή, αλλά στο να φτιάξει μία καμπύλη επιτοκίων, δηλαδή να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο επιτόκιο για το περιθώριο των 5 ετών.
Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει στην πράξη τις πληροφορίες που ήδη από το απόγευμα μετέδιδε το news.gr για αποδοχή και μεγαλύτερων ποσών από τα 2,5 δισ. ευρώ, αν αυτό καταστεί εφικτό.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι αποδόσεις των έντοκων γραμματίων, που εδώ και δύο μήνες υποχωρούν σημαντικά χάρη στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί ήδη από το Φεβρουάριο για επιστροφή στις αγορές, θα συνεχίσουν να υποχωρούν.
Ένας άλλος βασικός στόχος, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, ήταν ότι δημιουργώντας ένα πολύ σημαντικό spot στην 5ετία, προτρέπονται οι ξένοι επενδυτές, αντί να σταματάνε στους τίτλους των εφημερίδων, να προχωρούν και να συγκρίνουν, σημειώνοντας πως η παρουσία ενός σημαντικού επενδυτικού εργαλείου είναι η μόνη που μπορεί να σε κάνει να κοιτάξεις τα νούμερα και να δεις πραγματικά ποια είναι η πρόοδος της οικονομίας.
Επιπλέον, συνεχίζει, κατ’ εξοχήν οι επενδυτές έχουν την τάση να προσπαθούν να συγκρίνουν όμοια ή τουλάχιστον συγκρίσιμα assets. Οι περισσότεροι επενδυτές είναι στην 5ετία, στην 7ετία ή στην 3ετία. Και να ήθελαν να μπουν σε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέχρι πρότινος. Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον η αφορμή να ασχοληθούν με την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν σε ένα συγκεκριμένο asset είναι η αρχή προκειμένου να έρθουν περισσότερες χρηματορροές στην Ελλάδα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση της οικονομίας, επισημαίνει.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ μεμψιμοιρεί"
Ο ίδιος αξιωματούχος σχολιάζει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που “μεμψιμοιρεί”, υποστηρίζοντας ότι τέτοια σχόλια δείχνουν ότι ούτε την Ελλάδα αγαπούν, αλλά και ούτε αριθμητική ξέρουν, και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς το καθαρό όφελος από την έκδοση του ομολόγου αυτού είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, και άρα έχουμε μείωση δημόσιου χρέους.
Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στις 10 το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πάνω από 16 εκατ. ευρώ οι προσφορές
Μαζικές είναι οι προεγγραφές από επενδυτές για το πενταετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου, καθώς πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θέλουν τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια ευρώ.
Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα "έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον".
Τα χαρακτηριστικά του ομολόγου (χωρίς να γίνεται γνωστό το κουπόνι) έχουν ως εξής:
Issuer: The Hellenic Republic
Issuer rating: Caa3/B-/B- (all stable)
Format: Reg S / 144A, dematerialized form, Bank of Greece system
(BOGS) clearing
Size: EUR Benchmark
Maturity Date: 17 Apr 2019 – 5 Years
Settlement Date: 17 Apr 2014 – T+5
Coupon: [ ]%, Fixed, Annual, Act/Act
Denominations: EUR 1,000
Law/Listing: English Law / Athens Stock Exchange regulated market
Docs Standalone
Lead Managers: BofAML, DB, GSI, HSBC, JPM, MS
B&D: JPM
Selling restrictions: 144A/Regulation S (Category 1), Greece, UK
Timing: Taking IOIs now, expect tomorrow's business
Το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 4,75% και 5,25%.
Αναφερόμενα στην έκδοση ελληνικών ομολόγων, αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες επισημαίνουν το βελτιωμένο περιβάλλον και το πλεόνασμα που πέτυχε στον προϋπολογισμό της η ελληνική κυβέρνηση.
Με την εξυγίανση των τραπεζών συνδέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος την έξοδο στις αγορές. Μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε πως οι εξελίξεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσαν την αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
"Το επιβεβαιώνει η έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς 3ετούς ομολόγου, η οποία υπερκαλύφθηκε έξι φορές. Το 90% προήλθε από το εξωτερικό. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank άντλησαν συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 3 δις ευρώ σε νέα κεφάλαια", σημείωσε ο Γ. Προβόπουλος. Ο ίδιος εστίασε στη δραματική μείωση των spreads,αλλά και στην άνοδο των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο.