Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup και σύμφωνα με πηγή του υπουργείου οικονομικών πήγε ”εξαιρετικά καλά”.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται θετική δήλωση για την Ελλάδα.
Η τρόικα φέρεται να εκφράστηκε με θετικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να προχώρησε σε θετική τοποθέτηση για το έργο της ελληνικής κυβέρνησης.
Πλήθος νέων υποχρεώσεων περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα η οποία παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης στο Eurogroup που συνεδριάζει στην Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις βασικά σημεία της συμφωνίας με την κυβέρνηση, τα νέα προαπαιτούμενα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά και για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο στην τελική του μορφή θα δημοσιοποιηθεί κοντά στο Πάσχα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα έχει διατυπώσει θετικά σχόλια για την πρόοδο και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης υπό αντίξοες συνθήκες.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγλου θα ενημερώσουν εν συνεχεία από την πλευρά τους το συμβούλιο για τις επόμενες ενέργειες της ελληνικής πλευράς που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης.
Πάντως, το προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου θυμίζει «μαστίγιο και καρότο», καθώς περιλαμβάνει θετικές αναφορές και προβλέψεις για μια σειρά από ζητήματα σχετικά με το χρέος και τα δημοσιονομικά, αλλά την ίδια στιγμή επιβάλει νέα μέτρα σε πολλούς τομείς.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα, ενώ ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον για τη σύνοδο αφού στο Ζάππειο βρίσκονται 560--580 εκπρόσωποι ξένων μέσων ενημέρωσης.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επίτροπος επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι από την ελληνική Βουλή ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και πως θα υπάρξει πολιτική υιοθέτηση της συμφωνίας, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, που επετεύχθη σε τεχνικό επίπεδο. Αναφορικά δε, με τις επίσημες αποφάσεις από το Eurogroup σχετικά με τη δόση, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι αυτές θα ληφθούν εν καιρώ.
Σε θετικό μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν την τρόικα και πως «ελπίζουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά, πως «είναι ωραία που είμαι στην Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει, ενώ παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα».
Ερωτηθείς ο ίδιος «πότε θα αρχίσει η συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους;» απάντησε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στη βάση των στοιχείων της Eurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και συμπλήρωσε ότι «θα επιστρέψουμε στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή και μετά».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το κύριο θέμα συζήτησης του Ecofin θα είναι η τραπεζική ενοποίηση.
Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση των 8,3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, θα κατανέμεται σε τρεις υποδόσεις: Μια ύψους 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μια ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και μία ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των συγκεκριμένων ποσών, έχουν ως εξής:
- Για την πρώτη δόση: Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.
- Για τη δεύτερη δόση: Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.
- Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, αποτελούν, εξάλλου, η νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με αξιολόγηση των υπαλλήλων, η επανεξέταση του πρόσφατου πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και η προώθηση μιας νέας εργαλειοθήκης (από τον ΟΟΣΑ ή άλλον ανάλογου κύρους διεθνή οργανισμό) για το χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση.
Eurogroup: Σε τρεις δόσεις τα 8,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα