Στουρνάρας, τρόικα και ΤΧΣ με φόντο τις τράπεζες

Ολοκληρώθηκε στις 11μιση το βράδυ της Παρασκευής, μετά από δυόμιση ώρες, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και της επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, που είχε ως αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ειδικά το θέμα της Eurobank.

Οι προγραμματισμένες αρχικώς για σήμερα συναντήσεις με την τρόικα των υπουργών Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, μετατέθηκαν για αύριο, στις 11.30 το πρωί και στις 2 μετά το μεσημέρι αντίστοιχα. Αύριο στις 3 το απόγευμα θα γίνει και η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

H τρόικα έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν τις 9 το βράδυ, ενώ αργότερα στη συνάντηση προσήλθε και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρήστος Σκλαβούνης.

Η συνάντηση έγινε εν αναμονή του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή έχει καθυστερήσει, όμως αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 17 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να γίνει -μεταξύ άλλων- η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg ότι η Eurobank βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς επενδυτές, "επιβεβαιώνουν το αμείωτο ενδιαφέρον τους σε αυτό το στάδιο" για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Μία μέρα νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας, Γκίκα Χαρδούβελη, ότι η τράπεζα έχει βρει τα χρήματα που καλείται να συγκεντρώσει, όμως “δε μας άφησαν να τα φέρουμε”. Διευκρινίζοντας σήμερα τα λεγόμενά του, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως η επίμαχη φράση του ξέφυγε εν τη ρύμη του λόγου.

Νωρίτερα σήμερα, συνάντηση διαρκείας 15 λεπτών είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ελληνική οικογένεια και η στήριξή της που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. “Σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό πήραμε σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της οικογένειας, με το οικογενειακό επίδομα που δίνεται, και προχωράμε στη διασφάλισή του ώστε να δοθεί νωρίτερα”, δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Για το θέμα, δήλωση έκανε και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ανέφερε ότι με τον νέο θεσμό του οικογενειακού επιδόματος, ενισχύονται περίπου 700.000 οικογένειες, πιο αδύναμες οικονομικά και μάλιστα από το πρώτο παιδί. Η καταβολή του, είπε, θα γίνεται ανά τρίμηνο. “Μέσα στον Απρίλιο θα γίνει η πρώτη καταβολή και με υποβολή φορολογικής δήλωσης θα γίνει ο συμψηφισμός. Έτσι ανά τρίμηνο θα έχουμε καταβολή όλων των επιδομάτων”, σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Βρούτσης μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

Εξερχόμενα της συνάντησης, στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν πως η τρόικα επιμένει για τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, άλλα και για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και πάγωμα των τριετιών μετά το 2017.

Για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ανέφεραν πως, από τη στιγμή που εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει, η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει ένα πλαίσιο που λειτουργεί επιτυχώς από το 1981. Για το Δημόσιο, τόνισαν πως η κυβέρνηση δεν θέλει να προκαλέσει αναταραχή σε 600.000 δημόσιους υπαλλήλους επειδή η τρόικα ζητά π.χ. 2.000 αποχωρήσεις το επόμενο έτος.