Λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του, ότι η διοίκηση της Eurobank συγκέντρωσε τα απαραίτητα κεφάλαια στο Λονδίνο, αλλά δεν την άφησαν να τα φέρει, ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, έσπευσε να... "διευκρινίσει" τα λεγόμενά του.
Μιλώντας στον Αθήνα 98.4, είπε πως η φράση του ξέφυγε στη ρύμη του λόγου.
Ερώτηση : "Σας ακούσαμε χθες να λέτε σε εκδήλωση ότι ως τράπεζα, πήγατε στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα, συγκεντρώσατε χρήματα και δεν σας άφησαν να τα φέρετε. Ποιοι δεν σας άφησαν να τα φέρετε;"
Απάντηση : "Στη ρύμη του λόγου, ο καθένας λέει ό,τι του ξεφεύγει. Αλλά, είναι γεγονός ότι η Eurobank ήταν έτοιμη να κάνει αύξηση κεφαλαίου πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου. Τώρα, ακόμα περιμένουμε. Οι επενδυτές πάντως μας εμπιστεύονται και αναμένουν να μπουν στην Eurobank. Περιμένουμε, λοιπόν, να φτιαχτεί και ο νόμος – πλαίσιο, που θα επιτρέψει στο Ταμείο να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση."
Ο κύριος Χαρδούβελης πρόσθεσε ότι το Ταμείο θα πρέπει να υπολογίσει τι συμφέρει το Δημόσιο.
"Μήπως πρέπει και αυτό να μπει στην αύξηση ως επενδυτής; Διότι, εάν οι τιμές είναι εκείνες της τρέχουσας αγοράς και όλοι περιμένουν ότι οι τιμές κάποια στιγμή στο μέλλον θα αυξηθούν - επειδή η τράπεζα θα αφεθεί να λειτουργήσει ομαλά, όπως και πριν -, τότε θα κερδίσει και το Ταμείο. Θα κερδίσει και το ελληνικό Δημόσιο.
Αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η Eurobank έχει υποχρέωση να βρει 3 δισ. ευρώ. Τότε αναγκαστικά το Ταμείο θα τα δώσει από τα λεφτά που έχει. Θέλει όμως να το κάνει; Θέλει δηλαδή, να ξοδέψει το "μαξιλάρι" και να πει όχι στα λεφτά, που φέρνουν οι ξένοι εδώ; Αυτό είναι το ερώτημα".
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι "όταν λέμε το το Ταμείο, εννοούμε το πολιτικό σύστημα, αν οι βουλευτές μας πουν τελικά "Ναι". Μας δίνουν 3 δισεκατομμύρια. Τα θέλουμε ή όχι ;".
Ο κύριος Χαρδόυβελης εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν δάνεια στην αγορά από το 2015... "Όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει και να σταθεροποιείται. Από το 2015 σίγουρα. Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες προσπαθούν να σώσουν τους πελάτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν. Συνεχώς αναδιαρθρώνουν δάνεια, αυτό κάνουν. Για να δώσεις καινούρια δάνεια, πρέπει πρώτα εσύ να έχεις τα χρήματα - και τα χρήματα έρχονται, θα έρθουν σιγά-σιγά στις τράπεζες -, αλλά και να έχεις πελάτες, που να έχουν μια επιχείρηση και να βγάζουν χρήματα".
Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν περαιτέρω συγχωνεύσεις και συγκέντρωση μεταξύ των συστημικών τραπεζών, δήλωσε αρνητικός : "Έχει ολοκληρωθεί νομίζω η συγκέντρωση στις τράπεζες. Δεν παίρνει άλλο".