Σύγκλιση με τρόικα για τράπεζες, νέες απαιτήσεις στα εργασιακά

Με το βλέμμα στο Eurogroup της Δευτέρας και με κοινή τη βούληση των δύο πλευρών να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε το πρωί με τους εκπροσώπους των δανειστών. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα επιστρέψουν μέσα στο μήνα, ενώ διαδοχικές είναι οι συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ υπουργών και γενικών γραμματέων από τη μια και των τεχνικών κλιμακίων από την άλλη, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνταξη του επικαιροποιημένου κειμένου.  
 
Η Αθήνα προσβλέπει σε μια θετική δήλωση υπέρ της χώρας μας, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ από τις χθεσινές συναντήσεις φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων για το θέμα των τραπεζών, αν και η τριμερής ήγειρε νέα θέματα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά. 
 
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι τέθηκαν - πέραν των απολύσεων και των εργοδοτικών εισφορών - η απαίτηση να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών, το πάγωμα των τριετιών από το 2017 και το lockout. 
 
Στις απολύσεις, η ελληνική πλευρά επιθυμεί το βέτο για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων να περάσει από τον υπουργό στο ανώτατο συμβούλιο Εργασίας, χωρίς να απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνονται να πείθονται ότι το θέμα μπορεί να λυθεί δια της υπηρεσιακής οδού και ζητούν να υπάρξει ρύθμιση και για τις περιπτώσεις που οι ομαδικές απολύσεις πρέπει να εγκριθούν από το νομάρχη.

Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας εξέφρασε εξάλλου την αισιοδοξία ότι το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών είναι σε καλό δρόμο. Όπως ανέφερε, το κείμενο που συγγράφεται από κυβέρνηση και τρόικα υιοθετεί για τα θέματα αυτά τις ελληνικές θέσεις.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ επιδιώκουν η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να γίνει αποκλειστικά μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και να μην υπάρξει μείωση της συμμετοχής των εργαζομένων. 

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, μετέβησαν μετά τις 14:00 του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, καθώς ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας.

Σημειώνεται ότι τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται και στο υπουργείο Ανάπτυξης, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Πιο κοντά στις τράπεζες;

Λειαίνει τη στάση του το ΔΝΤ στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αποσυνδέοντας το ζήτημα από την εκταμίευση της δόσης.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η ανακοίνωση των αυξήσεων κεφαλαίου περιόρισε τις διαφορές του ΔΝΤ με την Τράπεζα της Ελλάδος και ότι πλέον οι τράπεζες δεν θα είναι λόγος για να καθυστερήσει η επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ακόμα υπάρχει διαφωνία για το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί για τις αυξήσεις κεφαλαίου και το οποίο έχει προσδιορισθεί ως "εύλογο" από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τέλος, υπογράμμισε ότι αρχίζει να διαμορφώνεται ένα καλύτερο κλίμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια θετική έκθεση προόδου έως το Eurogroup.