Πειραιώς: Στα 2,532 δισ. ευρώ τα κέρδη για το 2013

Στα 2,532 δισ. ευρώ ανέρχονται για το 2013 τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, όπως ανακοινώθηκε από το τον Όμιλο. Σε αυτά περιλαμβάνεται μη επαναλαμβανόμενο έσοδο από αρνητική υπεραξία των εγχώριων δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, της ATEbank και της Millennium Bank Ελλάδας, ύψους 3,81 δισ. ευρώ.

Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του 2013 διαμορφώθηκαν στα 731 εκατ. ευρώ, χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης και εξαγορών ύψους 233 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,662 δισ. ευρώ. Στη διαμόρφωσή τους, θετική επίπτωση είχαν η σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων και ο περιορισμός της χρήσης του μηχανισμού ELA. Σε τριμηνιαία βάση τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5%, στα 475 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2013 και 13% έναντι του 2ου τριμήνου.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 287 εκατ. ευρώ, με την τριμηνιαία αύξηση να φτάνει το 24%, ενώ ο Όμιλος σχεδιάζει σειρά ενεργειών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή τους από το χαμηλό σημερινό σημείο.

Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 2,135 δισ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε 1,637 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έξοδα 233 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα 126 εκατομμύρια αφορούν στο πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού και τα 107 εκατομμύρια το κόστος ενσωμάτωσης των εξαγορασθεισών τραπεζών.

Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε 2,218 δισ. ευρώ ή 3% επί των δανείων προ προβλέψεων και προσαρμογών, από 4,2% το 2012, παρά τη σημαντική μείωση του σχηματισμού νέων δανείων σε καθυστέρηση κατά το 4ο τρίμηνο (1,3% από 1,7% το 3ο τρίμηνο), ενισχύοντας περαιτέρω το δείκτη κάλυψης σε 51% από 49% το Σεπτέμβριο 2013.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε: “Το 2013 ήταν το 6ο συνεχόμενο έτος ύφεσης για την ελληνική οικονομία και όλοι οι «πρόδρομοι» δείκτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν και το τελευταίο. Το 2014 πιστεύουμε ότι θα επαληθευθούν οι προβλέψεις και η οικονομία θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, κυρίως κατά το 2ο εξάμηνο του έτους. Οι ελληνικές τράπεζες ισχυρότερες τόσο από πλευράς κεφαλαίων όσο και από πλευράς ρευστότητας συνδράμουν στην ορατή πλέον ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με δύο διεθνείς συμβούλους, βάσει των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου που προσδιόρισε η BlackRockSolutions,κατέδειξε την ισχυρή θέση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά το γεγονός ότι υιοθετήθηκειδιαίτερα αυστηρή προσέγγιση.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με αίσθημα ευθύνης και με εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Τράπεζας, αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 28 Μαρτίου 2014για την έγκριση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως €1.750 εκατ, με σκοπό την επιστροφή των €750 εκατ προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, την κάλυψη των €425εκατ κεφαλαιακών αναγκών πουπροσδιορίσθηκαν από την ΤτΕ, λαμβάνοντας υπόψη τιςαναμενόμενες ζημιές για τη συνολική διάρκεια ζωής (lifetime) του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώςκαι την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας.Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθιστά την Πειραιώς μια από τις πλέον κεφαλαιοποιημένες Τράπεζες στην Ευρώπησύμφωνα με το νέο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ, ισχυρή να ανταπεξέλθει σε εξαιρετικά ακραίες οικονομικές συνθήκες καινα στηρίξει αποφασιστικά την οικονομική πρόοδο του τόπου”.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Λεκκάκος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO, τόνισε: “Το 2013 ήταν μια χρονιά σταθμός για τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την απορρόφηση 6 τραπεζών σε ταχύτατο χρονικό διάστημα. Το 2014 προχωρούμε από ισχυρότερη θέση και οι κύριοι άξονες δράσης μας εστιάζονται στην ολοκλήρωση των ενεργειών για την επίτευξη των συνεργιών, την εισαγωγή βέλτιστων διεθνών πρακτικών διαχείρισης δανείων σε καθυστέρηση, αλλά και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρηματικών κλάδωνκαι την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και εν τέλει κερδοφορίας του Ομίλου.

Τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων για το 2013 ανήλθαν σε €731εκατ (χωρίς την αρνητική υπεραξία των εξαγορών ύψους €3,8 δισκαι τα έκτακτα έξοδα ενοποίησης αυτών ύψους €233εκατ). Σε τριμηνιαία βάση, οι οργανικές πηγέςεσόδων συνέχισαν τη σταθερή τάση βελτίωσής τους. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρησηεξακολούθησαν την καθοδική τους πορεία, τάση που παρατηρείται τα τελευταία 4 τρίμηνα.Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις ενισχύθηκε το Δεκέμβριο 2013 στο 51% από 49% το Σεπτέμβριο 2013, θωρακίζοντας έτσι περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου. Το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας για το 2013 διαμορφώνεται στα €2,5 δισ, ενσωματώνοντας όφελος από αρνητική υπεραξία εξαγορών ύψους €3,8 δισ.

Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση, με τον δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 111% το Δεκέμβριο 2013 από 113% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013.Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παραμένει ισχυρή με το δείκτη EBA CT-1 να βρίσκεται στο 13,9%”.