Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα καθώς στα ζητήματα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή στις συζητήσεις των δύο πλευρών.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευγ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να εξετάσουν τις ελληνικές θέσεις έναντι των ζητημάτων που βρίσκονται στην αιχμή της διαπραγμάτευσης.
Ο χθεσινός γύρος επαφών ανάμεσα στην τρόικα και τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, Υγείας Ακ. δ. Γεωργιάδη και Εργασίας κ. Γ. Βρούτση δεν αποδείχθηκε παραγωγικός από την άποψη των αποτελεσμάτων, ωστόσο σημειώθηκε μικρή πρόοδος. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για την λήψη της δόσης.
Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ η Κυβέρνηση δέχθηκε να υιοθετήσει 289 συστάσεις σε σύνολο 329. Στο γάλα οι διαφορές έχουν σχεδόν γεφυρωθεί, υπάρχει συμφωνία για κατάργηση του όρου «φρέσκο» και οι ενστάσεις περιορίζονται μόνο στο αν θα υπάρξει πρόσθετη κατηγορίας γάλακτος με τη σήμανση «μιας ημέρας». Στα βιβλία η τρόικα συμφώνησε να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης να ισχύει ενιαία τιμή μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την 1η έκδοση και σε όλα τα υπόλοιπα να απελευθερωθεί.
Μέχρι τώρα έχει διαφανεί πως οι κ.κ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) δεν είναι διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, ενώ χθες ζήτησαν να καταργηθούν τα πληθυσμιακά κριτήρια και τα κριτήρια απόστασης για την αδειοδότηση φαρμακείων, να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά και να μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία, επαγγελματίες οι οποίοι δεν θα είναι κατ΄ ανάγκη φαρμακοποιοί. Οι αξιώσεις αυτές απορρίφθηκαν από τη Κυβέρνηση. Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ο υπουργός Υγείας πρότεινε να απελευθερωθεί αρχικά η τιμή μόνο στα φαρμακεία με ένα ανώτατο όριο που θα είναι οι σημερινές ανώτατες τιμές με βάση τη διατίμηση και με κατάργηση του περιθωρίου κέρδους 33% των φαρμακοποιών. Δέχθηκε δε σε περίπτωση που κατά την πιλοτική εφαρμογή (τριών μηνών) ν δεν πέσουν οι τιμές, να απελευθερωθεί η διάθεση των φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.
Πρόβλημα καταγράφεται και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων καθώς η τρόικα ζήτά την κατάργηση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις, και παρά τις διαβεβαιώσεις πως αυτό έχει ατύπως καταργηθεί, καθώς έχει αντικατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν φαίνονται να πείθονται.
Η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το προσεχές Eurogroup δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει «κατ' ελάχιστον» μια δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων. Εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο τότε η έγκριση για την δόση θα δοθεί από το Eurogroup το πιθανότερο μέσω τηλεδιασκέψεως ή σε επόμενη συνεδρίασή του (στην Αθήνα την 1η Απριλίου).