Παιχνίδια με το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών παίζουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι, που ανεβάζουν τον πήχη και ουσιαστικά δεν αποδέχονται την έκθεση της Blackrock.
Οι Financial Times επιμένουν ότι το ΔΝΤ τοποθετεί τον τελικό λογαριασμό σε 20 δισ. ευρώ, παρά τη σχετική διάψευση από πηγές του Ταμείου, ενώ φαίνεται ότι και οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για περίπου 5,5 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Πόσα δισ. χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;".
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι: "Την ώρα, που η ελληνική πλευρά μιλά για 5 δισ. ευρώ, βασιζόμενη σε διαγνωστική μελέτη της Blackrock, η τρόικα υπολογίζει με ένα μεγαλύτερο ποσό, χωρίς όμως αναφέρεται σε συγκεκριμένα κεφάλαια. Το Eurogroup, πάντως, απορρίπτει άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών υπολογίζονται σε 15 δισ. "Αν οι διαφορές ήταν πράγματι τόσο μεγάλες, η τρόικα δεν θα επέστρεφε στην Αθήνα", δήλωσε στέλεχος της Ε.Ε. στην εφημερίδα, όμως την ίδια στιγμή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν τη διαγνωστική μελέτη της Blackrock υπερβολικά αισιόδοξη.
"Οπωσδήποτε θα παιχτούν διάφορα "παιχνίδια". Η ίδια η Ελλάδα θέλει να αποφύγει ή να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης και, μάλιστα, προσπάθησε να διοχετεύσει τα εναπομένοντα 9 δισ. ευρώ περίπου από τα κεφάλαια για τις τράπεζες από το προηγούμενο πακέτο διάσωσης, για άλλους σκοπούς. Οι αξιωματούχοι της τρόικας, αντιθέτως, θα είναι πιθανότατα πολύ πιο συντηρητικοί", αναφέρουν οι FT.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια περίεργη μέση κατάσταση, στην οποία παίζεται η δική της αξιοπιστία.
Πολλά θα εξαρτηθούν για όλα αυτά από τα ραντεβού του Γιώργου Προβόπουλου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα.