Για "χάσμα" περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που φαίνεται πως χωρίζει την Αθήνα και την τρόικα αναφορικά με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, κάνουν λόγο οι Financial Times.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τη μία πλευρά η Ελλάδα υπολογίζει τις επιπλέον ανάγκες των τραπεζών σε περίπου 6 δισ., ενώ η τρόικα εκτιμά ότι το ποσό ανέρχεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι FT, η διαφωνία είναι τόσο έντονη, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει απειλήσει να δημοσιεύσει μονομερώς τις δικές του εκτιμήσεις, που τοποθετούν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον η Αθήνα επιμείνει στον υπολογισμό των 6 δισ.
Ο υπολογισμός της ελληνικής πλευράς γίνεται μετά τους ελέγχους, που έχει διενεργήσει στα τέσσερα μεγάλα ιδρύματα η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την BlackRock. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου. Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις Έλληνα τραπεζίτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης βασίζονται στο σενάριο επιστροφής των τραπεζών στην κερδοφορία, αλλά η τρόικα - όπως ο ίδιος λέει - εκτιμά ότι αυτή η προοπτική είναι πολύ αισιόδοξη, δεδομένης και της ραγδαίας αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα στελέχη της οποίας έχουν παραπλήσιες εκτιμήσεις με αυτές του ΔΝΤ, πιέζει επίσης την Ελλάδα να επανεξετάσει λεπτομερέστερα τις παραδοχές της.
Το θέμα έχει αναδείξει από τα μέσα Ιανουαρίου το news.gr με σχετικό δημοσίευμα.
Όπως σημειώνουν οι FT, η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος του αποθέματος, που είχε μείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του καλοκαιριού, προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικά κενά και να αποφύγει την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου στήριξης.
Παρά ταύτα, εάν επικρατήσουν οι εκτιμήσεις της τρόικας, το αποθεματικό θα πρέπει να διατεθεί για τις ανάγκες των τραπεζών, καθιστώντας την Αθήνα αδύναμη στην προσπάθεια κάλυψης τυχόν χρηματοδοτικού κενού.