Να επιταχύνει τις καθυστερήσεις, που καταγράφονται στον έλεγχο φορολογουμένων, οι οποίοι την περίοδο 2009-2011 έστειλαν στο εξωτερικό μεγάλα χρηματικά εμβάσματα, που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών.
Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, εξετάζονται αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να διενεργούν στα φυσικά πρόσωπα έκτακτους προσωρινούς ελέγχους (σήμερα ισχύσει μόνον για τις επιχειρήσεις), προκειμένου να ξεπερασθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι καθυστερήσεις των τακτικών ελέγχων.
Σημειώνεται πως, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, έχουν περάσει στην αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) οι υποθέσεις φορολογουμένων, που - κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 - έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα άνω των 50.000 ευρώ.
Αν και από δειγματοληπτικές έρευνες, που διενήργησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες με τα νέα ειδικά φίλτρα ανάλυσης κίνδυνου, εντόπισαν περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων, ωστόσο ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών από το ΚΕΦΟΜΕΠ καθυστερεί σημαντικά.
Αναφερόμενος στο θέμα μέσω twitter, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως οι έλεγχοι στα εμβάσματα εξωτερικού προχωράνε, όμως οι τακτικοί έλεγχοι αργούν και, για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για να πετύχει επιτάχυνση των ελέγχων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με τους έκτακτους προσωρινούς ελέγχους θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα τα εμβάσματα 50.000 φυσικών προσώπων, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις παράνομου πλουτισμού.
Σημειώνεται πως βάσει του Μνημονίου το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει συνολικά 280 έλεγχους μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 και 910 έλεγχους μέχρι το τέλος του 2013, ωστόσο μέχρι και σήμερα οι συνολικοί έλεγχοι δεν ξεπερνούν τους 300.
Στο σκέλος των εσόδων, το Κέντρο θα έπρεπε να έχει εισπράξει το 40% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 και το 65% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων στο τέλος του 2013. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το σύνολο των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων δεν ξεπερνούν τα 28 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί 10,08 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 36%.