Τρέχουν να μαζέψουν και τα νέα χρέη του Δημοσίου

Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 4,3 δισ. ευρώ έχουν αποπληρωθεί έως σήμερα, ενώ έχουν εγκριθεί αιτήματα αποπληρωμής στα υπουργεία ύψους 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον περασμένο Δεκέμβριο που ξεκίνησε η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τον Αύγουστο έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6 δισ. ευρώ. Έχει ήδη μεταβιβάσει, δηλαδή, προς τους φορείς το 75% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στα 4,3 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 53% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 4,7 δισ. ευρώ.

Αν και από το υπουργείο Οικονομικών έχουν προταθεί λύσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ωστόσο εκτιμάται πως από τα 8 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα, θα αξιοποιηθούν τα 6 δισ. ευρώ.

Τα 2 δισ. ευρώ που θα παραμείνουν αδιάθετα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή νέων ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου που δημιουργήθηκαν εντός του 2013 και ειδικά για υποχρεώσεις φορέων που εποπτεύονται από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.