Αυστηρότερη καθιστά τη διαδικασία εξαίρεσης από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) των φτωχών νοικοκυριών το υπουργείο Οικονομικών.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη η αρμοδιότητα ελέγχου και εκδόσεως αποφάσεις περί της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων απαλλαγής από το ΕΕΤΑ, μεταβιβάσθηκε από τις εφορίες στους προϊσταμένους των Οικονομικών Επιθεωρήσεων που εποπτεύουν τις ΔΟΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται διπλή έγκριση προκειμένου κάποιος είναι να απαλλάσσεται πλήρως από το χαράτσι ή να το καταβάλει μειωμένο.
Σημειώνεται πως από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 οι άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ μπορούν να καταθέτουν στις εφορίες αιτήσεις απαλλαγής από το ΕΕΤΑ συνυποβάλλοντας και τα δικαιολογητικά τους.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι ζητούν είτε την πλήρη απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής, επικαλούμενοι σοβαρή οικονομική δυσκολία (αδυναμία να εξασφαλίσουν τροφή, ενδυμασία, περίθαλψη, κ.α.), είτε να πληρώσουν το ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή μειωμένο.
Στις αιτήσεις αναφέρουν πως το ακίνητο που αιτούνται να εξαιρεθεί από το ΕΕΤΑ ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο πρόσωπο, αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους και ότι δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ακόμη, βεβαιώνουν ότι η συνολική αξία του ακινήτου τους δεν ξεπερνούσε το 2012 τις 120.000 ευρώ και ότι η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.
Με την υποβολή της αιτήσεως οι φορολογούμενοι πληρώνουν 10 ευρώ, προκειμένου το ΕΕΤΑ να αποκοπή από τον λογαριασμό καταναλώσεως ηλεκτρικού ρεύματος και να βεβαιωθεί στη ΔΟΥ σε πέντε ίσες διμηνιαίες δόσεις.