Φόροι : Στις τράπεζες όλες οι πληρωμές

Μόνο με πιστωτικές κάρτες και επιταγές θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι στις εφορίες, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο. Μάλιστα, μόνο στις περιπτώσεις που τεχνικοί ή άλλοι λόγοι δεν επιτρέπουν την πληρωμή των φόρων στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν στις εφορίες.

Εγκύκλιος που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, αναφέρει ότι αυτές οι πληρωμές θα γίνονται στις εφορίες όπου θα εκδίδεται διπλότυπο είσπραξης "χάριν εξυπηρέτησης των φορολογουμένων για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, στις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής αυτών σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ και μέχρι την ολοκλήρωση ένταξης όλων των πληρωμών σε αυτά".

Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι οι πληρωμές με κάρτες θα διενεργούνται στις Εφορίες εφόσον τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή που παρέχεται από τους Δήμους και εφόσον η Δ.Ο.Υ. υποδοχής έχει ενταχθεί στο νέο TAXIS και έχει λειτουργήσει ως ενοποιημένη μηχανογραφικά με την Δ.Ο.Υ. της οποίας έχει ανασταλεί η λειτουργία.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο τονίζεται:

"ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.
Είσπραξη εσόδων, με την έκδοση διπλοτύπου παραστατικού είσπραξης τύπου Α΄, μόνο για τα έσοδα των οποίων η είσπραξη δεν μπορεί να διενεργηθεί σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛ.ΤΑ.
Η προαναφερθείσα είσπραξη διενεργείται αποκλειστικά με επιταγές ή με την χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Οι επιταγές οπισθογραφούνται από υπάλληλο του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, στον οποίο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα αυτό με ημερήσια διαταγή του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.
Οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται, εφόσον τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή που παρέχεται από τους Δήμους και εφόσον η Δ.Ο.Υ. υποδοχής έχει ενταχθεί στο νέο TAXIS και έχει λειτουργήσει ως ενοποιημένη μηχανογραφικά με την Δ.Ο.Υ. της οποίας έχει ανασταλεί η λειτουργία.».

2. Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων των Δ.Ο.Υ. που ασκούνται από τα Γραφεία αυτών, που λειτουργούν εκτός του κεντρικού κτιρίου στέγασής τους, στις έδρες ή σε περιοχές Δήμων, αποτελούν, από την ημερομηνία ισχύος της υπ' αριθμ. Δ6Α 1126601 ΕΞ 2013/8.8.2013 (ΦΕΚ Β΄ 2043) απόφασής μας, αρμοδιότητες των νέων Τμημάτων των Δ.Ο.Υ."