Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, με τα έσοδα να υποχωρούν δραματικά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται κατακόρυφα.
Οι εξελίξεις αυτές δρομολογούν αναπόφευκτα νέες περικοπές κατ' αρχάς στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η "Καθημερινή" οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ εκτοξεύτηκαν από 4,8 δισ. ευρώ το 2010, σε 8,05 δισ. ευρώ φέτος. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στον ΟΑΕΕ, όπου πάνω από το 50% των ασφαλισμένων δεν πληρώνει εισφορές.
Τα έσοδα του ΙΚΑ είναι μειωμένα πάνω από 85 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, ενώ στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο του ιδιωτικού τομέα, το ΕΤΕΑ, το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα στο ΙΚΑ στο 8μηνο έπεσαν σε 9,79 εκατ. ευρώ, όταν πέρσι ήταν πάνω από 11 εκατ. ευρώ και το 2009 14,22 εκατ. ευρώ.
Χθες οι συνδικαλιστές της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσωπικού στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής και το προεδρείο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως σε πρώτη φάση, δηλαδή εντός του 2013, οι επικουρικές θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις θα υποστούν και νέα μείωση κατά 10%.
Στην κορυφή της πυραμίδας των μεταβολών είναι τα επικουρικά των πρώην ευγενών Ταμείων, κυρίως αυτά των Τραπεζών, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο ύψος των συντάξεων που παρείχαν σε συνθήκες άνθησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε κατάργηση οδηγείται και το επικουρικό των ναυτικών, ενώ μέτρα αναμένεται να λάβουν και τα ταμεία που είναι ΝΠΙΔ, προκειμένου να κερδίσουν λίγα χρόνια βιωσιμότητας. Ανάλογες θα είναι και οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας με την τάση ένταξης στον ΕΟΠΥΥ να διευρύνεται.
Τη βεβαιότητά τους για τον νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις εδράζουν στα διογκούμενα ελλείμματα του μεγαλύτερου επικουρικού Ταμείου, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΙΚΑ, καθώς και στην έλλειψη προσωπικού, η οποία μετά τις νέες διαθεσιμότητες και σε συνδυασμό με την πολυνομία καθιστά εξαιρετικά προβληματική την εξυπηρέτηση των συνταξιοδοτικών αιτήσεων.
Πλήρως απαξιωτικά ήταν και τα σχόλια για την αποτελεσματικότητα της νέας ρύθμισης περί των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, αφήνει εκτός συστήματος τον κύριο όγκο των οφειλετών και δη όλων όσοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αφού δεν τίθεται κανένα κριτήριο για την κατάσταση ανεργίας ή χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ήδη το 50% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα κι επομένως έχουν σοβαρό πρόβλημα κάλυψης νοσοκομειακών εξόδων, ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό αγγίζει το 55%.