Πλήρη απογοήτευση προκαλούν τα ποσοστά στα οποία έφτασε η ανεργία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου οι πρόεδροι των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων των νομών.
Χαρακτηριστικά, στο 56% έφτασε η ανεργία στα Γιαννιτσά και αντίστοιχα, στο 50% στη Δράμα.
Οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματίσει ραντεβού για πορεία "ενάντια σε μνημόνια και χαράτσια" το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, με κατεύθυνση προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, προειδοποίησε τη κυβέρνηση, μιλώντας για "θερμό φθινόπωρο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα σκιαγραφείται ζοφερό. Επιχειρήσεις κλείνουν, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία αυξάνεται, Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου έχουν αποδεκατιστεί, λειτουργούν με 2 υπαλλήλους, αδυνατούν να κάνουν ελέγχους, καθώς σε μερικές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε υπηρεσιακά αυτοκίνητα ή χρήματα για καύσιμα.
Ακόμη, αυξάνεται το κύμα της μετανάστευσης στο εξωτερικό, ενώ οι 200.000 Ελληνες μετανάστες δεν προσμετρώνται στα ποσοστά ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι πρόεδροι των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, τα ποσοστά ανεργίας ανά νομό είναι:
Στη Θεσσαλονίκη, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό ανεργίας είναι 31,5%, τα στοιχεία του ΕΚΘ το ανεβάζουν σε 36%. Το Μετρό Θεσσαλονίκης υπολειτουργεί, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μειώνονται οι εργαζόμενοι, ενώ στην ΕΛΒΟ η κυβέρνηση προχωρά σε ενέργειες που σκοπό έχουν την απαξίωσή της με σκοπό να ιδιωτικοποιηθεί. Ειδικά για την ΕΛΒΟ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, δήλωσε ότι θα κατατεθεί προσφυγή στον εισαγγελέα, ώστε να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Στον Εβρο η ανεργία φτάνει το 40%. Ο μοναδικός χώρος που έχει άνθηση είναι το Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών. Ο νομός έχει αδειάσει λόγω της ανεργίας. Ο κόσμος φεύγει. Στο βόρειο Εβρο δεν λειτουργεί καν η αγορά, καθώς οι κάτοικοι, λόγω έλλειψης χρημάτων, αγοράζουν μέχρι και τρόφιμα από τη Βουλγαρία.
Στη Ροδόπη η ανεργία φτάνει το 46%. Από τα 99 εργοστάσια που λειτουργούσαν παλιά στο νομό δεν λειτουργεί κανένα. Συμμορίες κάνουν πλιάτσικο, κλέβουν τα μηχανήματα των εργοστασίων και τα μεταφέρουν στη Βουλγαρία. Η κτηνοτροφία δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις αυξημένες ανάγκες της Τουρκίας.
Στην Ξάνθη η ανεργία ξεπέρασε το 40%, ενώ κλείνουν το ένα μετά το άλλο όσα εργοστάσια είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από το 2010.
Στις Σέρρες η πραγματική ανεργία αγγίζει το 43%. Εχουν κλείσει όλες οι βιομηχανίες. Απέμεινε μόνο η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία από τους 1.200 εργαζόμενους πλέον απασχολεί 67 μόνιμους και 97 εποχικούς και απαξιώνεται για να πουληθεί. Το 2012 έκλεισαν 1.000 επιχειρήσεις, το 2013 έκλεισαν 2.000 επιχειρήσεις.
Στη Δράμα η ανεργία είναι στο 50%, ενώ αυξάνεται η μαύρη εργασία. Οι υλοτόμοι δεν εργάζονται, καθώς οι έμποροι εισάγουν φθηνότερη ξυλεία από τη Βουλγαρία. Υπάρχει έντονο κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό. Βούλγαροι υπήκοοι περνούν τα σύνορα και εργάζονται με χαμηλότατους μισθούς σε επιχειρήσεις του νομού. Ούτε η επεξεργασία του μαρμάρου γίνεται στο νομό, καθώς οι όγκοι μαρμάρου διοχετεύονται ανεπεξέργαστοι στην Κίνα.
Στην Ημαθία η ανεργία φτάνει το 36%. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει γίνει καμία επένδυση σε ολόκληρο το νομό. Το 2010 εργάζονταν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως τα ροδάκινα, 7.500 αλλοδαποί εργάτες, ενώ το 2012 μόλις 800.
Στα Γιαννιτσά η ανεργία είναι στο 56%, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις έχουν να πληρώσουν μισθούς από 3 ώς 10 μήνες.
Στη Χαλκιδική η ανεργία τον χειμώνα είναι 35%, ενώ το καλοκαίρι πέφτει στο 20% λόγω του τουρισμού. Αλλά και εκεί, στα μεγάλα ξενοδοχεία απασχολούνται αλλοδαποί ή νέοι αλλοδαποί που έρχονται με το καθεστώς της πρακτικής εξάσκησης.
Στην Καστοριά η ανεργία αγγίζει το 40%.
Στην Εδεσσα η ανεργία φτάνει το 35%. Μετατρέπεται σε πόλη γερόντων. Αυξάνονται τα άτομα που σιτίζονται καθημερινά από το δήμο και την Εκκλησία. Ο κόσμος αναγκάζεται να αγοράζει τρόφιμα από τη Βουλγαρία.
Στην Κοζάνη η ανεργία ξεπερνάει το 35%, η νεανική ανεργία φτάνει στο 75%, ενώ η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία ανέρχεται στο 30%. Το 2012 στο νομό έκλεισαν 700 επιχειρήσεις, ενώ άνοιξαν 400. Μέταλλο, μάρμαρο και ξυλεία έχουν πληγεί. Οσον αφορά τη ΔΕΗ, επίκειται η πώλησή της.
Τέλος, στη Φλώρινα η ανεργία είναι στο 38%, αλλά η ανεργία των νέων στο 80%.