Το φετινό καλοκαίρι, το ΣΔΟΕ ήταν η χαρά του δημοσιογράφου. Σχεδόν σε καθημερινή βάση, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εξέδιδε ανακοινώσεις, όπου παρουσίαζε τα αποτελέσματα των ελέγχων του σε όλη την Ελλάδα, και – κυρίως – στις τουριστικές περιοχές.
Τα ποσοστά φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής παρουσιάζονταν σε πολλές περιπτώσεις πολύ υψηλά, 50%, 60%, 70%, με αυξητικές μάλιστα τάσεις ανά εβδομάδα. Αποτέλεσμα ;
Να παρουσιάζονται περιπτώσεις περιοχών, όπου η παραβατικότητα έφτανε το 80%, 85%, 90%, ακόμα και το 100% σε τρεις εξ αυτών.
Τις ημέρες, που έβγαιναν όλα αυτά τα στοιχεία, βρέθηκα να κάνω τις καλοκαιρινές μου διακοπές σε δύο εξ αυτών των προορισμών, για τους οποίους το ΣΔΟΕ έδινε ποσοστά 75% και 84%. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί, διαπίστωσα το ακριβώς αντίθετο : Η παραβατικότητα, όχι μόνο δεν ήταν τόσο υψηλή, αλλά – αντιστρόφως – εκεί, το ποσοστό έκδοσης αποδείξεων ήταν στα επίπεδα του 80% και 90%.
Από την άλλη πλευρά, όσοι βρέθηκαν τον Αύγουστο στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, έβλεπαν τις αποδείξεις με τα... κιάλια, ακόμα και για ένα απλό καφέ. Κι αυτό, γιατί οι εκεί... επαγγελματίες, γνωρίζοντας ότι το βάρος των ελέγχων έχει πέσει στα νησιά, έκαναν ό,τι ήθελαν...δηλαδή, δεν ασχολούνταν με την... εφορία.
Συζητώντας με γενικό διευθυντή του ΣΔΟΕ για το θέμα της απόκλισης των επίσημων στοιχείων με αυτά της δικής μου εμπειρίας, το στέλεχος του Σώματος επικαλέστηκε το... διαφορετικό δείγμα μεταξύ των ελέγχων και της άτυπης έρευνας των διακοπών μου. Το πρόβλημα, βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πως αντίστοιχες διαφορές κατέγραψαν και πολλοί άλλοι φίλοι ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για προσπάθεια εντυπωσιασμού ή για λάθος μεθοδολογία στο δείγμα του ΣΔΟΕ. Γιατί, αν υπάρχει τόσο υψηλή παραβατικότητα στη μη έκδοση παραστατικών, πώς αυξήθηκαν τα έσοδα από ΦΠΑ τον Ιούλιο ;
Το σίγουρο είναι πως βρισκόμαστε στο 2013 και το ερώτημα παραμένει :
Ποιος κόβει αποδείξεις σε αυτό τον τόπο ;
Καλημέρα σας.
[email protected]