Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα “επιδιώξει” το υπ. Οικονομικών

Την επανεξέταση προϋποθέσεων ένταξης στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία και των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία σκέφτεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στη νομοθεσία, πάντως, δεν αναμένονται βασικές αλλαγές, ως προς το πλαίσιο εφαρμογής.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά την πάγια θέση των εκπροσώπων της τρόικας, η οποία δεν επιθυμεί αλλαγές ή νέες συζητήσεις για ρυθμίσεις, ωστόσο, έχουν αποφασίσει να θέσουν το θέμα υπό διαπραγμάτευση στις συζητήσεις του Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα ότι οι ήδη ισχύουσες ρυθμίσεις δεν αποδίδουν και ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους. Πράγματι, βρίσκονται κοντά στα 60 δισ. ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση αλλαγών των παραμέτρων του νομικού πλαισίου των ρυθμίσεων που ισχύουν ή οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για ευνοϊκότερα μέτρα, όπως η μείωση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι η απαρέγκλιτη μέχρι το Σεπτέμβριο εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως τις δομικές αλλαγές στο Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι παραδέχονται πλέον ότι η σταθερά ανοδική τάση που καταγράφουν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη πιστοποιεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται πλέον η πραγματική οικονομία, λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, που οδηγεί αναπόφευκτα σε ελεύθερη πτώση τους τζίρους των επιχειρήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά νέους όρους που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία για ένταξη στις ρυθμίσεις, αλλά πρωτίστως στην αποπληρωμή των χρεών, αφού οι ισχύοντες θεωρούνται σήμερα αποτρεπτικοί για αρκετούς φορολογουμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να μπουν:

- Η δυνατότητα ένταξης και των νέων ληξιπροθέσμων που γεννήθηκαν εντός του 2013 στη ρύθμιση της λεγόμενης "τελευταίας ευκαιρίας" των ληξιπροθέσμων χρεών, που παρέχει δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 48 δόσεις, υπό αυστηρές δε προϋποθέσεις μπορούν να φτάσουν και τις 100.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση "τελευταίας ευκαιρίας" μπορούν να διευθετηθούν μόνο οι παλιές οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ οι δόσεις μειώνονται ανάλογα με το μήνα ένταξης.

- Η μείωση του επιτοκίου 8,75% που πληρώνουν, σε μηνιαία βάση, όσοι εντάσσονται σε κάθε ρύθμιση.

- Η χαλάρωση των απαιτήσεων καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.