Τους ανεφοδιασμούς ναυτιλιακού πετρελαίου ελέγχουν τα τελωνεία

Εικονικούς ανεφοδιασμούς με ναυτιλιακό πετρέλαιο επαγγελματικών πλοίων αναψυχής έχουν εντοπίσει οι τελωνειακές αρχές.

Το ναυτιλιακό πετρέλαιο διατίθεται στο 50% της τιμής του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Σήμερα σκάφος μπορεί να προμηθευθεί αφορολόγητο πετρέλαιο με 0,72 ευρώ το λίτρο, όταν στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης διατίθεται προς 1,50 ευρώ το λίτρο.

Μειωμένο φόρο δικαιούνται μόνο οι πλοιοκτήτες -εκναυλωτές του σκάφους, που το χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς. Οι ναυλωτές δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς η απαλλαγή δεν παρέχεται σε όσους χρησιμοποιούν το σκάφος για ιδιωτική αναψυχή.

Κατά τον εφοδιασμό των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων αναψυχής, πρέπει να προσκομίζεται η άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, το ναυλοσύμφωνο, η κατάσταση επιβατών, και το προγραμματισμένο δρομολόγιο, θεωρημένα από την αρμόδια λιμενική αρχή.

Για να διαπιστώσουν το εάν το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής καίει τα καύσιμα του ή τα γίνεται μετάντλησή τους και λαθρεμπόριο μετά τον ανεφοδιασμό οι τελωνειακές αρχές χρησιμοποιούν συστήματα δορυφορικού εντοπισμού σκαφών.

Όταν μια θαλαμηγός ζητά νόμιμα καύσιμα και τα τελωνεία την ανεφοδιάζουν με 2.000 λίτρα, για παράδειγμα και μετά από μια εβδομάδα το ίδιο σκάφος ζητά εκ νέου ανεφοδιασμό τα τελωνεία χρησιμοποιούν τα δορυφορικά συστήματα για να διαπιστώσουν εάν όντως το σκάφος κατανάλωσε τα καύσιμα ή αιτείται εικονικού ανεφοδιασμού.

Εάν η πορεία του σκάφους δεν δικαιολογεί την κατανάλωση (δηλαδή κάλυψε λιγότερα ναυτικά μίλια σε σχέση με την προβλεπόμενη αυτονομία), τότε κινούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τον καταλογισμό των παραβάσεων.