Θετικοί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων κτισμάτων εμφανίστηκαν οι περισσότεροι φορείς που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ έντονα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης που υποστήριξε ότι το κριτήριο της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας της κυβέρνηση δεν είναι ο χωροταξικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός της χώρας, αλλά η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος.
Έμφαση πάντως έδωσαν όλοι οι φορείς στην αποτροπή δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων, καθώς και στη μείωση του ύψους των προστίμων.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, χαρακτήρισε χρήσιμες και εποικοδομητικές τις απόψεις και την κριτική των αρμόδιων φορέων και δεσμεύτηκε ότι πολλές από τις προτάσεις τους "θα αποτελέσουν αντικείμενο θετικών βελτιώσεων του νομοσχεδίου".
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, αντίθετα από το ΚΚΕ που δήλωσε ότι το καταψηφίζει.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων Στράτος Παραδιάς, υπογράμμισε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο, όπως η κατηγοριοποίηση και ομαδοποίηση των αυθαιρέτων, ωστόσο όπως είπε θα μπορούσαν να είναι τολμηρότερες οι διατάξεις. Σημείωσε ακόμα ότι, «την κόκκινη γραμμή στην δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων δεν θα την τραβήξει κανένας νόμος αλλά η ίδια η ζωή».
Ο κ. Παραδιάς, τόνισε επίσης την ανάγκη μείωσης των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτου, ενώ χαρακτήρισε κλειδί, τον συντελεστή επιβολής προστίμου, προτείνοντας να υπάρξει διαφοροποίηση του κόστους για τα μεγαλύτερα τετραγωνικά προτείνοντας να μειωθεί από το 0,15% στο 0,10%.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών-Oικοδομικών Επιχειρήσεων Δημήτρης Καψιμάλης, δήλωσε ότι συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου τονίζοντας και ο ίδιος την ανάγκη μείωσης του ύψους των προστίμων.
Ζήτησε ακόμα, η κόκκινη γραμμή για την ημερομηνία ένταξης των αυθαιρέτων να είναι είτε η κατάθεση του νομοσχεδίου, είτε η αλλαγή του ΓΟΚ τον Ιούλιο του 2012.
Ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βαδίζει στην σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο πολίτης για την κατάρτιση κτηματολογικού χάρτη ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν τα δικαιώματα τους όσοι είναι ιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου και δεν έχουν ακόμα κτίσει.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Γιώργος Κοτρονιάς, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει κόκκινη γραμμή στη νέα γενιά αυθαιρέτων, ωστόσο, εξέφρασε την αντίρρησή του σε ότι αφορά το ύψος της καταβολής προστίμου συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να ξαναμελετηθεί το τι ορίζουμε μικροαυθαιρεσίες».
Ακόμα, επανέφερε την πρόταση της ΚΕΔΕ για συμμετοχή εκπροσώπου της στο Πράσινο Ταμείο.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, υποστήριξε ότι «και αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει να θέτει τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας στην υπηρεσία του δημόσιου χρέους».
«Πρέπει να οριστεί ότι από το Πράσινο Ταμείο καλύπτεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και όχι το δημοσιονομικό πρόβλημα», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε, ότι δεν μπαίνει κανένας περιορισμός στην νέα γενιά αυθαίρετων κτισμάτων ενώ πολλές διατάξεις είναι δυσμενέστερες και δυστυχώς, όπως είπε, θα επαναληφθεί το φαινόμενο της αντισυνταγματικότητας.
Πάντως χαρακτήρισε θετική και ευνοϊκότερη την διάταξη για την απλοποίηση των διαδικασιών.
Μείωση των προστίμων ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωπος ιδιοκτητών εκτός σχεδίου πόλεων Αντώνης Σκουρής, ενώ έδωσε έμφαση στην κατάσταση ατιμωρησίας που όπως είπε επικρατεί με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αυθαίρετη δόμηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ζήτησε να προβλεφθούν εκπτώσεις στους νεοπρόσφυγες.
"Η έγκριση μικρής κλίμακας παρεμβάσεων δημιουργεί νέες γενιές αυθαιρέτων", ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων Μιχάλης Τζάρας, τονίζοντας ότι για μια ακόμα φορά δεν επιβραβεύεται ο συνεπής πολίτης.