Θεοχάρης: Επιβεβαιώνει την άτυπη παράταση στις δηλώσεις

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του news.gr, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε άτυπη παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, άφησε ανοιχτό το σχετικό ενδεχόμενο.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑfm, ο κύριος Θεοχάρης επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τα σενάρια που δημοσιεύσαμε το πρωί, λέγοντας ότι: “το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει ότι μπορεί για να διευκολύνει τους φορολογούμενους, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προαναγγείλλει μία νέα παράταση, καθώς τότε οι περισσότεροι πολίτες θα υποβάλουν δήλωση την τελευταία στιγμή”.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του TAXISNET για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που φέτος είναι υποχρεωτική, έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τελικά, άνοιξε για λογιστές και φορολογούμενους στο τέλος του περασμένου Μαΐου. Σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία στους συνταξιούχους, στην συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων με τα ποσά των τόκων καταθέσεων από τις τράπεζες και με τα συχνά προβλήματα ή αναβαθμίσεις του συστήματος, τα χρονικά περιθώρια για τους υποβολή των δηλώσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Για το σκοπό αυτό άλλωστε η φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει μετ' επιτάσεως, την παράταση των σχετικών προθεσμιών.

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο κύριος Θεοχάρης, αναφερόμενος σε όσες περιπτώσεις το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του/της συζύγου είναι μεγαλύτερο, είπε ότι η υποβολή της δήλωσης μπορεί να γίνει με βάση αυτό το ψηφίο και για τον/την σύζυγο που έχει μικρότερο νούμερο και η προθεσμία του έχει ήδη λήξει.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τους φορολογούμενους με ΑΦΜ σε 1 και 2 και των οποίων η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, αν ο ένας από τους δύο συζύγους έχει ΑΦΜ που λήγει π.χ. σε 9, τότε η δήλωση μπορεί να κατατεθεί μέχρι και τις 26 Αυγούστου.