Σίριαλ έως το Σεπτέμβριο ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Το Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας προχώρησε στην σύσταση ειδικής εξαμελούς ομάδας εργασίας που μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα οριστικοποιήσει τις παραμέτρους του νέου φόρου και θα καταρτίσει το πλαίσιο πολιτικής και τις δράσεις που είναι αναγκαίες για την είσπραξή του από το 2014.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως ο ενιαίος φόρος θα είναι μόνιμος και θα υπολογίζεται όσον αφορά τα κτίσματα και τα οικόπεδα με μια κλίμακα φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία θα έχει 33 κλιμάκια - ζώνες και θα ξεκινάει από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό και θα φτάνει έως και τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό ( ανάλογα τα κριτήρια όπως η επιφάνεια και η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο).

Η σύσταση της ειδικής ομάδας εργασίας συνεπάγεται πως τα δεδομένα αυτά και οι σημερινές παραδοχές για το φόρο ακινήτων θα αλλάξουν.

Σημειώνεται πως στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που θα δημοσιοποιηθεί εντός των επομένων εβδομάδων αναφέρεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να ψηφίσει τον νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με στόχο την είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ το 2014.

Ακόμη αναφέρεται πως δεδομένου ότι η εφαρμογή ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα, εάν αποδειχθεί αδύνατον να εφαρμοστεί η Κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των απωλειών, συμπεριλαμβανομένης της επεκτάσεως των ήδη νομοθετημένων μέτρων.

Αυτό πολύ απλά συνεπάγεται πως το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ),αλλά και ο ΦΑΠ μπορεί να επανέλθουν εντός του 2014.