Περισσότερα από 1.500.000 οχήματα κυκλοφορούν από την αρχή του 2013 χωρίς ασφάλιση. Η Ελληνική Αστυνομία, με την εφαρμογή του προγράμματος "Σύζευξις", θα έχει ένα αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια της, καθώς θα μπορούν αστυνομικοί της Τροχαίας επί τόπου να διαπιστώνουν αν ένα αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο ή όχι, από την πρώτη στιγμή που θα το σταματούν για έλεγχο.
Ο υπέρογκος αριθμός ανασφάλιστων οχημάτων προέκυψε από τη διασταύρωση των αρχείων του υπουργείου Οικονομικών με τέσσερις άλλες πηγές και είναι ακόμη μεγαλύτερος από αυτόν που περίμεναν οι ιθύνοντες, ίσως και υπερδιπλάσιος από εκείνον που υπολογιζόταν το Δεκέμβριο του 2012.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα οχήματα χωρίς ασφάλιση φθάνουν το 21,4% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ! Τα οχήματα αυτά είναι πιο εύκολα εντοπίσιμα. Για του λόγου το αληθές, μέχρι τώρα, πάντως, μέσω του προγράμματος "Σύζευξις", έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 12.000 περίπου οχήματα, από τα οποία περίπου 1.100 ήταν ανασφάλιστα! Ούτως ή άλλως, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται άμεσα να αποστείλει κλήσεις σε όλους τους παραβάτες, με τις οποίες θα καλούνται να πληρώσουν “τσουχτερά” πρόστιμα.
Πολλοί, πάντως, είναι εκείνοι που θα αγνοήσουν παντελώς το ειδοποιητήριο και επειδή έχουν και άλλα χρέη στις εφορίες, περιμένουν τη συνολική ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεών τους.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος δεν εξαιρεί κανέναν από την υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων.
Οι πηγές, μέσα από τις οποίες μπορεί να διασταυρωθεί αν ένα αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο ή όχι, είναι οι παρακάτω:
α. Το αρχείο του υπουργείου Μεταφορών, που περιλαμβάνει τα κυκλοφορούντα ΙΧ, δηλαδή 8 εκατομμύρια οχήματα, όμως δε θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστο.
β. Το αρχείο του υπουργείου Μεταφορών που καταγράφει οχήματα που κυκλοφορούν, αφού προηγουμένως διασταυρωθούν με στοιχεία από τις εφορίες για τις πινακίδες που κατασχέθηκαν από τους κατόχους αυτών των αυτοκινήτων. Πρόκειται για 7 εκατομμύρια οχήματα.
γ. Το αρχείο που τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και περιλαμβάνει τα οχήματα των οποίων οι κάτοχοι προμηθεύτηκαν τα τέλη κυκλοφορίας, που είναι περίπου 6 εκατομμύρια.
δ. Το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για τον αριθμό των ασφαλισμένων οχημάτων, που περιλαμβάνει 5,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
Για την εφαρμογή του προγράμματος, που θα συνεισφέρει δραματικά στον εντοπισμό των ανασφάλιστων, το Κέντρο Ελέγχου Πληροφοριών Επικουρικού Κεφαλαίου, εξέδωσε σχετική εγκύκλιο ενημέρωσης προς κάθε ενδιαφερόμενο:
"Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι έχει επέλθει σύνδεση των αρχείων του Κέντρου Πληροφοριών με την Ελληνική Αστυνομία, μέσω του συστήματος “Σύζευξις”, ώστε οι έλεγχοι ασφάλισης των οχημάτων από την αστυνομία να μπορούν να γίνονται όλες τις ώρες της ημέρας άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.
Τα στοιχεία που θα λαμβάνει η αστυνομία, μετά από ηλεκτρονικό μήνυμα στο Κέντρο Πληροφοριών, θα είναι τα εξής: Αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, ημερομηνία αναζήτησης της ασφάλισης (σημερινή ή προγενέστερη), χρήση οχήματος, ασφαλιστική επιχείρηση, ημερομηνία έναρξης και λήξης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου καθώς και το ΑΦΜ του ασφαλισμένου.
Συνεπώς, η απάντηση που θα λαμβάνει η αστυνομία θα είναι όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία, στην περίπτωση που το όχημα είναι ασφαλισμένο, ή επιστροφή του μηνύματος με την ένδειξη ότι “δεν βρέθηκε ασφάλιση του οχήματος κατά την ημερομηνία που δώσατε στο Κέντρο Πληροφοριών”.
Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης ή διαμαρτυρίας από τους ασφαλισμένους θα παρακαλούσαμε να αποστέλλονται τα αρχεία στο Κέντρο Πληροφοριών άμεσα και ανελλιπώς, όπως αυτά έχουν ήδη καθοριστεί.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία".
Λύσεις για φτηνή ασφάλιση μέσα από το αφιέρωμα του news.gr