Εύκολες μαζικές απολύσεις ζητάει η τρόικα

Ανατροπές στην αγορά εργασίας ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση η τρόικα που έθεσε θέμα ουσιαστικής απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Στη συνάντηση που είχαν το πρωί με τον υπουργό Εργασίας οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν έως τον Δεκέμβριο του 2013 να αλλάξει η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και να αρθεί κάθε εμπόδιο που θέτει ο νόμος. Συγκεκριμένα ζήτησαν να μην είναι αναγκαία η υπογραφή του  υπουργού Εργασίας για την έγκριση των απομακρύνσεων πέραν του επιτρεπόμενου ορίου.

Η τρόικα έθεσε θέμα επανεξέτασης των ανώτατου ορίου στις απολύσεις. Μετά τις αντιρρήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων. Αποφασίστηκε όμως η σταδιακή επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, σε εναρμόνιση με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει πετύχει τους στόχους του, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν το θέμα της υστέρησης στα έσοδα των Ταμείων.

Συζητήθηκε πάντως το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, υπέρ του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλέπονταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το λοκ άουτ τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο οποιαδήποτε μεταβολή φαίνεται να απομακρύνεται για την ώρα.

Πανευρωπαϊκά πάντως προωθείται το μέτρο της υιοθέτησης της ανταπεργίας, του λεγόμενου lock out και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν έθεσαν θέμα μείωσης των συντάξεων και των κατώτατων μισθών.

Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το θέμα της εισφοράς 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα συζητηθεί σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου γιατί αποτελεί πολιτική απόφαση.