Ράιχενμπαχ : Στηρίξτε τους μικρομεσαίους

Πρόθυμος να θέσει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το αίτημα για τη δημιουργία προγράμματος χρηματοδοτικής διευκόλυνσης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίσθηκε χθες ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του ΕΒΕΑ, του ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο Ράιχενμπαχ είχε χθες συνάντηση με τους φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οποία εξετάσθηκε η αξιοποίηση των 1,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και το πρόγραμμα JEREMIE για χαμηλότοκα δάνεια. Όπως διαπιστώθηκε, συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει μόλις 315 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των δράσεων αυτών , επικαλούμενες την αδυναμία αποδοχής ενεχύρων (π.χ. ακίνητα)  λόγω των χαμηλών εξασφαλίσεων.

Για να ξεπερασθεί το εμπόδιο αυτό η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα σχεδιάζει να αξιοποιήσει την εγγυητική δύναμη της ΕΤΕπ, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο των εγγυήσεων. Δηλαδή η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εγγυάται προς τις ελληνικές τράπεζες για τη λήψη του δανείου από τον μικρομεσαίο επιχειρηματία.

Το θέμα θα εξετασθεί σήμερα σε συνάντηση του κ. Ράιχενμπαχ με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην οποία θα μετέχουν και οι επικεφαλής της ΚΕΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα θέσουν το ζήτημα και στον επικεφαλής της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόγιερ σε συνάντηση στις Βρυξέλλες στο διάστημα 4-6 Ιουλίου, ενώ σχετικές προτάσεις θα γίνουν και προς την ηγεσία του European Investment Fund.

Χθες ο κ. Ράιχενμπαχ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Πάρι Καρβούνη, είχε συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη.

Σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ευάγγ. Λιβιεράτο, τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη και τον Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης κ. Δ. Βαρτζόπουλο.