Στον εξορθολογισμό των όρων παροχής ρευστότητας στην αγορά προχωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης προσαρμόζοντας τη λειτουργία του "Τειρεσία" στα δεδομένα της εποχής.
Το νέο πλαίσιο, για το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να ενημερώσει σήμερα την τρόικα, θα λαμβάνει υπόψη την επίπτωση της κρίσης στις επιχειρήσεις.
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, έτσι ώστε, κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος "Τειρεσίας" να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.
Δηλαδή η τράπεζα να αξιολογεί το συνολικό προφίλ του πελάτη με ένα point system που θα λειτουργεί με βάση το βρετανικό σύστημα αξιολόγησης, το οποίο χαρακτηρίζεται πιο λειτουργικό και πιο δίκαιο.
Θέση της κυβέρνησης είναι πως ο "Τειρεσίας" αποτελεί βασικό εργαλείο που προστατεύει την αγορά από κακές πρακτικές, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί θηλιά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τις καθιστά προβληματικές.
Υπενθυμίζεται πως στον "Τειρεσία" εγγράφεται κάποιος αυτόματα στην περίπτωση που τα οικονομικά προβλήματά του έχουν φθάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων ή υποθηκοφυλακείων και έχουν βγει αποφάσεις όπως διαταγής πληρωμής ή κατάσχεσης ή όταν ο δανειστής του τράβηξε την κατάσταση στα άκρα.
Σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές με τις τράπεζες, δύο είναι οι βασικές περιπτώσεις κατά τις οποίες κινδυνεύει να γίνει κανείς μέλος της μαύρης λίστας: όταν έχει εκδώσει ακάλυπτη επιταγή που σφραγίστηκε ή έχει υπογράψει συναλλαγματική που δεν πληρώθηκε.
Η αναμόρφωση των κανόνων του "Τειρεσία" αποτελεί προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης συνεργασίας και είναι κάτι που επιδιώκουν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, καθώς εκτιμάται πως θα λύσει τα χέρια σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δανειστούν λόγω πρότερης εγγραφής τους στην λίστα του "Τειρεσία".