Η φορολογική δήλωση βήμα – βήμα: Τα τεκμήρια αγοράς

ΑΓΟΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Η αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτ/των, δίτροχων ή η αγορά σκαφών, αεροσκαφών κ.λ.π. καθώς επίσης η αγορά αντικειμένων αξίας άνω των 10000€ αποτελεί τεκμήριο αγοράς.

Εξαιρείται η αγορά επιβατικών αυτ/των για άτομα με κινητικές αναπηρίες άνω του 67%, καθώς και η αγορά παγίου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχείρηση, καθώς επίσης και η αγορά επιχείρησης οποιασδήποτε μορφής όπως και το τεκμήριο σύστασης και αύξησης κεφαλαίου καθώς και η αγορά εταιρικών μεριδίων.

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Όποιος το 2012 αγόρασε οποιοδήποτε ακίνητο ή προχώρησε σε ανέγερση ακινήτου δεν έχει τεκμήρια.

ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ, ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Στους κωδικούς 727, 728 αναγράφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν για την τοκοχρεωλυτική  απόσβεση όλων των δανείων, καθώς επίσης και η εξόφληση δανείου, ακόμα και αν αφορά δάνειο πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα το πότε έχει ληφθεί αυτό. Επίσης αναγράφεται η χορήγηση δανείων ή διευκολύνσεων που πραγματοποίησε ο φορολογούμενος προς οποιονδήποτε

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ

Τα τεκμήρια διαβίωσης έχει το δικαίωμα ο φορολογούμενος να τα αμφισβητήσει και να αποδείξει ότι οι πραγματικές δαπάνες που πραγματοποίησε είναι μικρότερες από αυτές που προσδιορίζονται με βάση το νόμο.

Η αμφισβήτηση μπορεί να γίνει βάσιμα από τα κάτωθι πρόσωπα:

1. Όσοι υπηρετούν την στρατιωτική θητεία.
2. Όσοι είναι φυλακισμένοι.
3. Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική
4. Είναι άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και παίρνουν επίδομα ανεργίας
5. Ζουν με συγγενείς Α΄ Βαθμού.
6. Οι ορφανοί που απέκτησαν από κληρονομιά αυτοκίνητο.

Η αμφισβήτηση των τεκμηρίων μπορεί να γίνει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος, οπότε και ο φορολογούμενος με την προσκόμιση του εκκαθαριστικού και των απαραιτήτων δικαιολογητικών την αιτείται από τον Έφορο. Σε περίπτωση που αυτή γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Τα τεκμήρια μπορούν επίσης να δικαιολογηθούν με την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

Ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το μεγαλύτερο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό).

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή διότι αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, το σύνολο των αποδείξεων που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί το αφορολόγητο των 5.000€ υπολογίζεται σε αυτό το εισόδημα. Ιδιαίτερη προσοχή  θα πρέπει να δοθεί διότι μια σειρά επιδόματα, το ΕΚΑΣ κ.τ.λ. υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό, που αυτό είναι μεγαλύτερο. Επιπλέον, όσοι φορολογηθούν με τα τεκμήρια εκτός από τον φόρο που θα πληρώσουν, θα έχουν και προκαταβολή φόρου (55%).

Φοροτεχνικό Γραφείο

"Παναγιώτης Παντελής  & Συνεργάτες"

Λ. Αθηνών 46 & Σερβιων 10

Αθήνα - 104 41

τηλ.: 210 5154733 - 210 5238054 - 2105120402

fax: 210 5157830

www.pantelisco.com