Τόκοι : Στη φάκα της εφορίας όλοι οι καταθέτες

Του Παναγιώτη Παντελή

Γιατί κάποιος να ασχοληθεί σε ένα ολόκληρο άρθρο με τους τόκους καταθέσεων;

Ως γνωστόν, εδώ και πολλές εβδομάδες γνωρίζουμε ότι οι τόκοι καταθέσεων θα δηλωθούν στον Κωδικό 659 - 660 της φορολογικής μας δήλωσης και θα προστεθούν στα υπόλοιπα εισοδήματα, ώστε να πληρωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, από 1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ δημοσίευσε τις οδηγίες για την συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το Οικονομικό Έτος 2013, δεν κάνει καμιά αναφορά για το ποιος θα δηλώσει τους τόκους καταθέσεων και από ποιο ποσό. Η αρχική ανακοίνωση (μέσω twitter) ήταν ότι θα δηλωθούν τόκοι από ένα 0,01 ευρώ. Βέβαια, μετά τις αντιδράσεις των τραπεζών για το φόρτο εργασίας, ανακοινώθηκε προφορικά ότι θα δηλωθούν μόνο οι τόκοι, που ξεπερνούν τα 250 ευρώ.

Το Υπουργείο, μέχρι σήμερα, αν υπάρχουν συνδικαιούχοι, αναφέρει, πάντοτε προφορικά, ότι θα πρέπει να δηλωθεί το πραγματικό γεγονός, δηλαδή σε αυτόν που ανήκουν οι καταθέσεις, οι οποίες υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό.

Όλα αυτά, βέβαια, επαναλαμβάνω, λέγονται προφορικά μέχρι σήμερα, δύο εβδομάδες σχεδόν μετά την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς να δίνει γραπτές διευκρινίσεις. Τυχαίο ; Δεν νομίζω !

Αλλά, ας γίνω πιο σαφής με ένα παράδειγμα :

Έστω ότι υπάρχουν τόκοι καταθέσεων σε κοινό λογαριασμό και ότι οι τόκοι αυτοί είναι μεγαλύτεροι από το όριο απαλλαγής, άρα πρέπει να δηλωθούν.

Οι περιπτώσεις είναι δυο :

1. Θα δηλωθούν μόνο από τον ένα δικαιούχο, ή

2. Θα δηλωθούν σε ίσα μέρη από όλους τους συνδικαιούχους.

Στην πρώτη περίπτωση, που ο δεύτερος δικαιούχος κάνει την οποιαδήποτε εκταμίευση για την αγορά οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου από τον κοινό λογαριασμό (πολύ συνηθισμένο ανάμεσα σε γονείς και τέκνα), είναι σαφέστατα χρηματική δωρεά του πρώτου στο δεύτερο και φορολογείται ανάλογα με το βαθμό συγγένειας.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν οι τόκοι δηλωθούν ισομερώς και ο ένας από τους συνδικαιούχους δεν έχει εισοδήματα, ή τα εισοδήματα, που δηλώνει, δεν καλύπτουν το ύψους της κατάθεσης που του αναλογεί, δηλώνει στη Δ.Ο.Υ. με δεσμευτικό τίτλο, τον οποίο υπογράφει, ότι υπάρχουν καταθέσεις, που προέκυψαν από εισοδήματα, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν φορολογηθεί.

Άλλωστε, αν κάποιος συνδυάσει τα προαναφερόμενα με την από 14/05/2013 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα "Εφαρμογή Έμμεσων Τεχνικών Ελέγχου για τον προσδιορισμό Φορολογητέου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων" (Αρ.Πρωτ. ΔΕΣ Α 1077357 ΕΞ 2013), εύκολα φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα.

Σίγουρα, δεν νομίζω ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ασχοληθεί με μικροποσά.

Χρειάζεται, όμως, κατά τη γνώμη μου, να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή όσοι φορολογούμενοι έχουν μεγαλύτερο ποσό τόκων και βέβαια το κριτήριό τους δεν πρέπει να είναι το πώς θα πληρώσουμε λιγότερη εισφορά αλληλεγγύης, αλλά το πώς θα αποφύγουμε δυσάρεστες περιπέτειες σε μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους.

Φοροτεχνικό Γραφείο

"Παναγιώτης Παντελής  & Συνεργάτες"

Λ. Αθηνών 46 & Σερβιων 10

Αθήνα - 104 41

τηλ.: 210 5154733 - 210 5238054 - 2105120402

fax: 210 5157830

www.pantelisco.com