Δεν παρακράτησαν την έκτακτη εισφορά από… λάθος !

"Λαβράκι" έβγαλε η αποκάλυψη του news.gr ότι οι βεβαιώσεις αποδοχών των συνταξιούχων του Δημοσίου δεν αναγράφουν το μέρος της έκτακτης εισφοράς, η οποία παρακρατούνταν σε μηνιαία βάση από τις συντάξεις τους. Έκπληκτοι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν σπάσει τις τελευταίες μέρες τα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να ρωτήσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Κι αυτό, γιατί η μη καταγραφή του συγκεκριμένου ποσού μπορεί να τους οδηγήσει στην καταβολή υψηλότερου φόρου, αφού δεν θα γινόταν ο απαιτούμενος συμψηφισμός.

Το news.gr απηύθυνε ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Τι προέκυψε ;

Ότι ορθώς η βεβαίωση αποδοχών δεν αναγράφει την έκτακτη εισφορά, γιατί – πολύ απλά – αυτή δεν παρακρατήθηκε ποτέ από τις συντάξεις του Δημοσίου μέσα στο 2012 !

Ναι, καλά διαβάσατε ! Παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει πως η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται από τη σύνταξη κάθε μήνα – και, μάλιστα, κατά... προσέγγιση, αφού ουδείς γνωρίζει τα τελικά εισοδήματα της εκάστοτε τρέχουσας χρονιάς -, αυτό δεν έγινε το 2012 !

Ο λόγος ;

Διότι, όπως μας ενημέρωσαν, υπήρξε κάποιο λάθος και τεχνικό πρόβλημα στο μηχανογραφικό κέντρο του Γενικού Λογιστηρίου. Και, φυσικά, ουδέποτε ενημέρωσαν σχετικά τους συνταξιούχους και όλους τους φορολογούμενους. Και, δεν αναφερόμαστε μόνο για τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Ουδείς σκέφτηκε, προφανώς, να αναγράψει έστω στη βεβαίωση αποδοχών τόσο ότι δεν αναγράφεται η έκτακτη εισφορά, όσο και τους λόγους, που συμβαίνει αυτό. Να εξηγήσουν, δηλαδή, στους συνταξιούχους το πώς έχει η κατάσταση, ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας.

Το νέο κρούσμα προχειρότητας και παραλείψεων στον κρατικό μηχανισμό έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες και σημαντικές παραβλέψεις του συστήματος, όπως οι λάθος ημερομηνίες γέννησης, η αβεβαιότητα για το πώς θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων, οι λανθασμένοι ΑΦΜ για την πληρωμή του χαρατσιού της ΔΕΗ.