Με καθυστέρηση ενός έτους αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό τιμολόγιο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει γίνει πιλοτική εφαρμογή σε φορείς του Δημοσίου.
Η διαβούλευση για το μορφότυπο του ηλεκτρονικού τιμολογίου έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι τον Απρίλιο και ενδιάμεσα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε την εξέλιξη της τελικής μορφής του ηλεκτρονικού παραστατικού.
Ένας από τους κύριους στόχους μας ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα κάνουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική, πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και ελκυστική σε ξένες επενδύσεις. Για να το πετύχουμε αυτό, αξιοποιούμε εργαλεία που μας παρέχει η πληροφορική, για να βελτιώσουμε και να απλοποιήσουμε τους κανόνες με τους οποίους λειτουργούν σήμερα οι επιχειρήσεις.
Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο αναμένεται να επιφέρει μια σειρά από οφέλη τόσο σε επίπεδο διαφάνειας όσο και σε επίπεδο διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Το κόστος αναβάθμισης εκτιμάται ότι είναι μικρό, δεδομένου ότι απαιτείται μία μικρή παραμετροποίηση των υπάρχοντων εφαρμογών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.
Στο παρελθόν είχε υπολογισθεί πως το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις 1 δισ. ευρώ. Αυτό διότι το κόστος του τιμολογίου σε χαρτί κινείται μεταξύ 7 και 15 ευρώ, ενώ εκείνο ενός ηλεκτρονικού μεταξύ 0,60 και 4 ευρώ.
Σημειωτέον πως ο αριθμός των ετησίως εκδιδόμενων τιμολογίων αξίας άνω των 300 ευρώ στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 100 εκατ. ενώ αν υπολογισθούν και εκείνα που είναι κάτω από 300 ευρώ, τότε ο συνολικός κινείται μεταξύ 200 και 250 εκατ.