Στις ουρές των τραπεζών όσοι έχουν τόκους άνω των 250 ευρώ

Στα γκισέ των τραπεζών θα πάνε οι φορολογούμενοι προκειμένου να προμηθευτούν τις βεβαιώσεις τόκων για τις τραπεζικές τους καταθέσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν προετοίμασε το έδαφος εγκαίρως για να λάβει ηλεκτρονικά τα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα.
 
Αν και υπήρξαν συνεννοήσεις με τις τράπεζες για να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία για τους τόκους κατευθείαν στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι κωδικοί 659-660 στο Ε1 να είναι προ-συμπληρωμένοι, αυτό δεν τελεσφόρησε και έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν τις βεβαιώσεις τους από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Υποχρέωση δήλωσης των τόκων έχουν μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει τόκους άνω των 250 ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, βεβαιώσεις τόκων θα πρέπει να πάρουν όσοι έχουν προθεσμιακές καταθέσεις τουλάχιστον μεταξύ 7.500 και 10.000 ευρώ και όσοι έχουν καταθέσεις ταμιευτηρίου ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ.
 
Ο Οδηγός υποβολής του Ε1 αναφέρει πως στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησης τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο. Ο πίνακας 6 της φορολογικής δήλωσης και ειδικά ο κωδικός 659-660 έχει ειδικό βάρος, καθώς τα εισοδήματα που θα δηλώνονται εκεί θα αθροίζονται στα λοιπά εισοδήματά του φορολογουμένου για να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
 
Στον κωδικό 659-660 θα δηλώνονται έσοδα που απέκτησε το 2012 ο φορολογούμενος και τα οποία φορολογούνται με ειδικό τρόπο, όπως τόκοι καταθέσεων τραπεζών ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης, τόκοι έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκοι ομολόγων του Δημοσίου, τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρείες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρείας, κ.α..