Αλαλούμ με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων από το Δημόσιο

Την ώρα, που ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τα νοικοκυριά και την αγορά...

...την ώρα, που στο Γενικό Λογιστήριο έχουν δώσει το πράσινο φως και έχουν καθορίσει το ρυθμό αποπληρωμής των χρεών αυτών...

...το απίστευτο και αθάνατο ελληνικό "πνεύμα" ζει και βασιλεύει.

Τα όσα καταγράφονται τους τελευταίους μήνες μεταξύ υπουργείων, δήμων και... υπηρεσιακών παραγόντων, και τα οποία αποκαλύπτει το news.gr, είναι ενδεικτικά του γιατί σε πολλές επιχειρήσεις δεν έχει φτάσει ακόμα το ζεστό χρήμα στην αγορά.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1

Πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης έχει σπάσει τα τηλέφωνα του οικονομικού επιτελείου και ζητά επιμόνως να πιστωθούν στο χαρτοφυλάκιό του τα ποσά, που πρέπει να επιστρέψει στους προμηθευτές, με τους οποίους έχει συναλλαγές. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Κι αυτό, γιατί - για να πάρει το υπουργείο του αυτά τα χρήματα - θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να υπογράψει - όχι μία, όχι δύο, αλλά - 15 (!) αποφάσεις στον τομέα ευθύνης του, τις οποίες έπρεπε να έχει κάνει πράξη από τον περασμένο Δεκέμβριο, βάση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ! Ο ίδιος, βέβαια, δεν έχει κάνει τίποτα από όλα αυτά, αλλά - κατά τα άλλα - ζητάει τα λεφτά !

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2

Δήμαρχος καλλικρατικού δήμου περιμένει να εισπράξει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ζωτικής σημασίας για τα οικονομικά του οργανισμού του. Ο ίδιος είναι καθ΄ όλα εντάξει και συνεπής στις υποχρεώσεις του. Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει εγκριθεί η συγκεκριμένη πίστωση. Ο δήμος, όμως, δεν μπορεί να εισπράξει. Ο λόγος ;

Διότι ο σημερινός δήμος έχει προκύψει από τη συνένωση έξι παλαιότερων ! Με δεδομένη την προχειρότητα και τη βιασύνη, με την οποία έγιναν οι αλλαγές του Καλλικράτη, και τους αργούς ρυθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποχρεώσεων και των οφειλομένων των παλαιότερων ΟΤΑ, ώστε να μπορέσουν να εισπραχθούν τα χρήματα !

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3

Σε άλλο υπουργείο, οι υπηρεσίες υπολειτουργούν καθημερινά και διαπιστωμένα, καθυστερώντας σημαντικά τις διαδικασίες για την απαίτηση - και είσπραξη - των ληξιπρόθεσμων. Πώς επιλέγει να αλλάξει την κατάσταση ο αρμόδιος υπουργός ; Επιδιώκει να επιβληθεί, βάζοντας τις φωνές. Αποτέλεσμα ; Κανένα ! "Αν νομίζει ότι θα αλλάξει την κατάσταση με αυτό τον τρόπο, είναι γελασμένος", σχολιάζει με νόημα στο news.gr έμπειρος συνάδελφός του.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος, που έχει τεθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, είναι να καταβάλλονται προς την αγορά περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Και, για να επιτευχθεί αυτός, πρέπει - όπως τονίζει αρμόδιο στέλεχος - όλα τα υπουργεία και τα υπόλοιπα τμήματα του οικονομικών να ξεχάσουν τους γνωστούς ρυθμούς και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του Δημοσίου.