Με βάση την έκταση των αγροτεμαχίων που έχουν στην κατοχή τους θα φορολογούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με το νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα ισχύσει από το 2014 και θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.
Στο τραπέζι της Επιτροπής των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση βρίσκεται πρόταση που προβλέπει συγκεκριμένο φόρο ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια ο οποίος θα διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αν καλλιεργείται και το είδος της καλλιέργειας κ.ά.
Επίσης εξετάζεται να θεσπισθεί μικρότερη τιμή για τους κατ' επάγγελμα αγρότες συγκριτικά με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.
Στόχος της επιτροπής, που συνεδρίασε χθες και θα συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή Δευτέρα, είναι η τελική πρότασή της να έχει διαμορφωθεί ως το τέλος Μαΐου προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.
Συνολικά από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα επιδιωχθεί η βεβαίωση φόρων 3 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα εντός σχεδίου ακίνητα, 700 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια κ.α.) και 500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.
Το υπουργείο οικονομικών και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση φέρονται να έχουν αποφασίσει τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων με βάση την επιφάνεια, με κατ' αποκοπή φόρο 8 - 10 ευρώ μεσοσταθμικά ανά στρέμμα. Έτσι, για έναν μέσο αγρότη, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι ετησίως 140 ευρώ, ενώ για τον μέσο πολίτη θα είναι 32 ευρώ. Αυτό αναμένεται να ισχύσει άπαξ το 2014.
Πάντως σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυβέρνηση διαψεύδει τα δημοσιεύματα ότι έχει ληφθεί απόφαση περί φορολόγησης αγροτεμαχίων. "Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για φορολόγηση αγροτεμαχίων ή αγροτικών εκτάσεων", αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές.
Από την πλευρά του το υπουργείο οικονομικών αναφέρει πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.