Με έμμεσες τεχνικές ελέγχου θα προσδιορισθούν το επόμενο διάστημα τα εισοδήματα 2.500 φορολογούμενων που μετέφεραν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 ποσά μεγάλου ύψους, τα οποία όμως δεν δικαιολόγησαν στις φορολογικές αρχές.
Μετά την υπογραφή από τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη της απόφασης με την οποία ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 67Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιτηδευματίες θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται με βάση το «οικονομικό προφίλ» τους το οποίο θα προκύπτει βάσει ειδικών μαθηματικών τύπων. Με τις τεχνικές αυτές θα προσδιορίζονται και τα ακαθάριστα έσοδα, αλλά και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών.
Οι τραπεζικές καταθέσεις, τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι ,οι αμοιβές σε είδος, οι υποθήκες, τα ΙΧ, τα ακίνητα, τα προσωπικά είδη, αλλά και τα δάνεια, οι δωρεές, τα ομόλογα, οι μετοχές, οι κάθε είδους δαπάνες (ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, δίδακτρα, οικιακές βοηθοί) και ο εξοπλισμός (για τις επιχειρήσεις) θα συγκρίνονται με τις δαπάνες διαβίωσης, τις πληρωμές και επιστροφές φόρων, τις κληρονομιές, προκειμένου να συνθέτεται το «οικονομικό προφίλ» του φορολογουμένου.
Για την αποφυγή λαθών στα τεκμήρια που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών και για να μην αδικείται ο φορολογούμενος ο προϊστάμενος της ελεγκτικής μονάδας πριν την έκδοση των φύλλων ή πράξεων καταλογισμού θα τον καλεί σε ακρόαση.