Μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήρθε να ταράξει τα ήδη θολά νερά στο ζήτημα της τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών, θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαδικασία ρύθμισης, στην οποία έσπευσαν να ενταχθούν χιλιάδες Έλληνες πολίτες με βάση το νόμο 4024 του 2011. Το news.gr, προσεγγίζοντας το θέμα, μίλησε με έναν έγκριτο συνταγματολόγο, ένα δικηγόρο καθώς και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι αναλύουν την επόμενη μέρα στο τοπίο των αυθαιρέτων.
“Δεν κινδυνεύουν όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση”
“Ο κόσμος δεν είναι στον αέρα”, τονίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Χρήστος Σπίρτζης. Όπως επισημαίνει, κανένας πολίτης από αυτούς, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, δεν έχει λόγο να ανησυχεί, από τη στιγμή που ο νόμος κυρήχθηκε εκ των υστέρων αντισυνταγματικός και, άρα, όσοι έσπευσαν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους, το έκαναν υπό καθεστώς νομιμότητας.
Μιλάει, μάλιστα, για άθλια νομοθετήματα της κυβέρνησης, τα οποία έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια. “Δεν μπορεί η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική να τίθενται στην υπηρεσία της φορομπηχτικής πολιτικής. Ήταν μία απόφαση αναμενόμενη και κινείται στην κατεύθυνση της τήρησης των συνταγματικών επιταγών”, συμπληρώνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
“Για να ισχύσει η υπάρχουσα τακτοποίηση πρέπει οι πολίτες να κληθούν να πληρώσουν ξανά με βάση νέο νόμο που θα θεσπιστεί”
“Για να ισχύσει το ήδη υπάρχον καθεστώς τακτοποίησης, οι πολίτες θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα νέο καθεστώς τακτοποίησης – νομιμοποίησης. Εάν εφαρμοστεί νέος νόμος το κράτος θα πρέπει να συμψηφίσει τα χρήματα που ζητάει για τακτοποίηση με εκείνα που έχουν δωθεί ήδη, κάτι που σημαίνει ότι όσοι πλήρωσαν θα κληθούν να ξαναπληρώσουν”, εξηγεί ο δικηγόρος – ειδικός σε θέματα ακινήτων -, Γιώργος Νικολακόπουλος.
Η απόφαση του Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του νόμου ήρθε να προσθέσει μία ακόμα δόση σύγχυσης, καθώς - όπως αναφέρει - “η δικαιοσύνη είναι αργή, καθώς ήρθε να κρίνει το νόμο του 2011 δύο χρόνια μετά”.
Όπως χαρακτηριστικά λέει από την πλευρά του, ο καθητητής συνταγματικού δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Γιώργος Κατρούγκαλος, η συγκεκριμένη απόφαση “δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έχουμε ανάλογες αποφάσεις κατά το παρελθόν, οι οποίες λένε ότι δεν μπορεί το κράτος να νομιμοποιεί τις αυθαίρετες κατασκευές με οικονομικό αντάλλαγμα”.
Σημειώνουμε ότι και κατά το παρελθόν η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό το παλαιότερο νομοθετικό καθεστώς νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Τότε, μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας είχαν κρίνει με ιδιαίτερη αυστηρότητα το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο. Η απόφασή τους ανέφερε ότι, εκτός από παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος - κάτι που κρίθηκε και τώρα για το Ν. 4014/2011 -, παραβιάζονται, επιπλέον, οι συνταγματικές αρχές της ισότητας - άρθρο 4 -, του κράτους δικαίου - άρθρο 25 -, καθώς και οι αρχές του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου - άρθρο 2 Συντάγματος.
Ο κύριος Κατρούγκαλος προσθέτει ότι η νομολογία του Επικρατείας τράβηξε μία διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, επισημαίνοντας ότι η νέα γενιά αυθαιρέτων πρέπει να κρίνεται αυστηρότερα, με βάση τη συνταγματική πρόβλεψη.
“Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν επιστροφή των χρημάτων τους”
“Το βασικό ζητούμενο ήταν να φέρει έσοδα στο Δημόσιο και όχι να τακτοποιήσει την πολεοδομική κατάσταση. Είναι σαν να μην εισπράχθηκαν ποτέ τα χρήματα. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή χρημάτων, τα οποία θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, από τη στιγμή που έχουν εισπραχθεί παράνομα”, καταλήγει ο έγκριτος συνταγματολόγος.