Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους με το νόμο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες που δήλωσαν τα αυθαίρετα τους.
Η απόφαση του ΣτΕ σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με πάγωμα της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και άλλων διατάξεων.
Όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι η απόφαση αυτή του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ διαιωνίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων, καθώς η Πολιτεία δεν εκφράζει τη βούληση να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ.
Επίσης, προκαλείται αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους.
Μάλιστα στο υπουργείο Περιβάλλοντος επικρατεί... παγωμάρα καθώς είναι στα σκαριά και ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση!
Οι συνέπειες από τη εξέλιξη αυτή είναι πολλές και δύσκολα μπορούν να αποτιμηθούν άμεσα. Εκτός από την επίπτωση στα δημόσια έσοδα που μπορεί να σημαίνει νέα δημοσιονομικά μέτρα, όποιο συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου ολοκληρώθηκε από την ισχύ του επίμαχου νόμου, εμπεριέχει δικαιολογητικά με βάση το Ν. 4014 και τα οποία μάλιστα ο πολίτης τα έχει χρυσοπληρώσει στους μηχανικούς.
Μέχρι τουλάχιστον αργά το βράδυ χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) δεν υπήρχε κάποια επίσημη αντίδραση.
Πρόσφατα, στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του νέου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων του ΥΠΕΚΑ με "συγγραφέα" αυτή τη φορά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτη. Ο νέος, προς επεξεργασία νόμος, διατηρεί αρκετά στοιχεία του 4014, όπως είναι η ημερομηνία 28/7/2011 μετά την οποία δεν μπορεί να τακτοποιηθεί αυθαιρεσία, ο υπολογισμός των βασικών προστίμων, αλλά και η υποχρέωση βεβαιώσεων περί μη ύπαρξης αυθαιρεσίας σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου. Διαφοροποιείται γιατί κάνει μια περισσότερο λεπτομερή κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε ακίνητα με μικρές και μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση (ουσιαστικά να νομιμοποιηθούν). Το ίδιο προβλέπεται και για όποια κτίσθηκαν πριν από το 1983.
Σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική" θεωρείται δεδομένο πως η αρμόδια πολιτική ηγεσία είχε λάβει τα μηνύματα από τις επικείμενες αποφάσεις του ΣτΕ αρκετά νωρίτερα. Οπότε αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν, καθώς και η τύχη του νέου νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε ως "ολιστικό" και "ολοκληρωμένο σχέδιο" με τη φιλοδοξία να λύσει οριστικά το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.