Άνθρακες ο… θησαυρός του αυξημένου συντελεστή

"Η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει το πράσινο φως από την τρόικα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ως εκ τούτου αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς", δηλώνει στο news.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης το οποίο ξεκαθαρίζει πως το ζήτημα έχει μεν τεθεί στους δανειστές, αλλά δεν έχει συνοδευθεί από αντιπροτάσεις ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων.

Σημειώνεται πως χθες το ΠΑΣΟΚ με παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου ζήτησε να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το θέμα να συζητηθεί τον Ιούνιο με την τρόικα και αφού βρεθούν ισοδύναμα μέτρα με τη λογική ότι εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 προέβλεπε ότι η μετάταξη του ΦΠΑ στην εστίαση από το χαμηλό (13%) στον υψηλό συντελεστή (23%) θα απέφερε επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο την περίοδο 1η Σεπτεμβρίου 2011- 31 Αυγούστου 2012 εισπράχτηκαν παραπάνω 160 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ήτοι τα ετήσια έσοδα που αποκόμισε το Δημόσιο, ήταν υποπολλαπλάσια από τα αρχικά προϋπολογισθέντα. Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου είτε έκλεισαν αριθμό καταστημάτων τους, είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ενώ και η φοροδιαφυγή στην εστίαση ενισχύθηκε.

Αυτό που πρέπει να διευκρινισθεί τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την τρόικα είναι ο απόλυτος αριθμό εσόδων που θα πρέπει να αντληθεί μέσα από ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που αποφασισθεί μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Τέλος, πρέπει να διευκρινισθεί το κατά πόσο κυβέρνηση και τρόικα είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τον σχετικό συντελεστή και ειδικότερα το εάν αυτός θα επανέλθει στο 13%.