Το Δημόσιο πλήρωσε χρέη 1,7 δισ. ευρώ

Να πιάσει τους στόχους πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του επιχειρεί το Δημόσιο, ωστόσο εντοπίζεται σημαντική υστέρηση στις τελικές πληρωμές. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι το τέλος Μαρτίου, έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 3,2 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 330 εκατ. ευρώ προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τρίτους.

Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το μήνα Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, πάνω από τον εκτιμώμενο μηνιαίο μέσο όρο του Προγράμματος, ενώ το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου οι πληρωμές υπερβαίνουν τα 200 εκατ.  ευρώ. Έτσι, το συνολικό ύψος των πληρωμών ανήλθε στο 1,7 δισ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων που έχουν πληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους.

Σε ότι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, οι πληρωμές έχουν ήδη ανέλθει στα 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47 εκατ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο.