Οι αποφάσεις για ληξιπρόθεσμα, χαράτσι και τράπεζες

Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβουν οι ανακοινώσεις του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τη ρύθμιση χρεών στο Δημόσιο.

Το υπουργείο οικονομικών τιμωρεί ουσιαστικά όσους  βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση η οποία εξελίσσεται κανονικά και πληρώνουν στην ώρα τους, καθώς αυτοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.  Στη ρύθμιση ωστόσο θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε παλαιότερες ρυθμίσεις.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι από τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων, η οποία θα είναι κοινή για φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι να εισπραχθεί το 2013 τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα για χρέος έως 5.000 ευρώ, θα εξετάζεται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να ξεπεράσει τις 48. Πάντως στην κατηγορία αυτή θα μπορούν να υπαχθούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

Όσοι έχουν χρέος από 5.000 έως 75.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν σε 48 δόσεις., ενώ  για χρέος από 75.000 έως 300.000 ευρώ θα απαιτείται η σύνταξη έκθεσης οικονομικής φερεγγυότητας του οφειλέτη. Για χρέος άνω των 300.000 ευρώ θα απαιτείται ο οφειλέτης να παράσχει εμπράγματες εξασφαλίσεις της οφειλής. Πάντως θα παρέχεται έκπτωση 50% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους

Το χαράτσι στα ακίνητα για το 2013 θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012. Όπως έγινε γνωστό δεν θα περιλαμβάνει αφορολόγητο όριο. Η απώλεια των εσόδων από τη μείωση των συντελεστών χαρατσιού θα καλυφθεί με αύξηση του φόρου για τα εκτός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, με την επιβολή χαρατσιού και τα ακίνητα που μισθώνει το δημόσιο από ιδιώτες και με την επέκταση του χαρατσιού σε ακίνητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σήμερα εξαιρούνται.

Για τις τράπεζες ο υπουργός ανέφερε πως η ανακεφαλαιοποίηση  προχωρά κανονικά ενώ είναι θέμα ημερών και η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση και μέχρι τον Ιούλιο να λειτουργήσουν ως «ενσωματωτές» μικρότερων τραπεζών.

Σημείωσε ότι από τον περασμένο Ιούνιο επέστρεψαν στις τράπεζες 20 δισ. καταθέσεις, τάση που συνεχίστηκε και το Μάρτιο.

Πρωτογενές πλεόνασμα και κούρεμα

Ως μεγάλο στοίχημα παρουσίασε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας να εμφανίσει ο προϋπολογισμός πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, καθώς τότε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα θα αναζητήσουν τρόπους μείωσης του χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, μετέφερε ένα μήνυμα αισιοδοξίας αλλά όχι εφησυχασμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος μέχρι να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τη συμφωνία που έκλεισε χθες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση να ενσωματώσουν τις μικρές τράπεζες.

Για τις απολύσεις ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει 15 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2014, ενώ οι 4 χιλιάδες θα αποχωρήσουν μέχρι τέλος 2013.