Οι βασικές διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Εντός του επόμενου μήνα ελπίζει το υπουργείο Ανάπτυξης να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά στη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, το οποίο θα περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις.
 
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα πείστηκε τελικά να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις ακόμα περισσότεροι δανειολήπτες, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 200.000.

Αναλυτικά, κάποιες από τις διατάξεις που συμφωνήθηκαν είναι οι εξής:

- Το εισοδηματικό κριτήριο για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυξάνεται πάνω από 25.000 ευρώ και χαμηλότερα από 35.000 ευρώ ανά νοικοκυριό (η αρχική πρόταση ήταν για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ) και δημιουργούνται δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα αυτό έχει μειωθεί λόγω κρίσης σε ποσοστό τουλάχιστον 35% σε σχέση με το 2010.

- Ως εισόδημα λογίζεται το φορολογητέο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών που καταλαμβάνει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος (η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν το εισόδημα να είναι μικτό).

- Οι άνεργοι θα πληρώνουν μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα, ενώ η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο 1,5%, πιθανότατα (η αρχική πρόταση προέβλεπε κεφαλαιοποίηση με το επιτόκιο που ίσχυε στη σύμβαση του δανείου).

- Ορίζεται τετραετής περίοδος χάριτος με πληρωμή τοκοχρεωλυτικής δόσης που δε θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος, δηλαδή τόκος που θα κυμαίνεται στο 1,5% συν ένα πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου. Αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οφείλει σε ένα μήνα να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα.

- Η τράπεζα έχει το δικαίωμα μία φορά το χρόνο να καλεί τον δανειολήπτη για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

- Η ρύθμιση αφορά ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ. Στη ρύθμιση μπαίνουν όρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, αλλά και ανεξόφλητου υπολοίπου δανείου.