Ο δρόμος για τις απολύσεις στο Δημόσιο άνοιξε με τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας. Μέχρι το τέλος του 2014 θα απομακρυνθούν15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από τους οποίους οι 4.000 στους 7,5 μήνες που απομένουν μέχρι την εκπνοή του έτους. Νομοσχέδια ετοιμάζονται για την κατάργηση κρατικών φορέων και τη συντόμευση της αποπομπής των επιόρκων.
Σε απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέχρι το 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος και 11.000 του χρόνου, που θα προκύψουν έπειτα από αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και ικανοτήτων των υπαλλήλων, συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.
Το πράσινο φως στις απολύσεις έδωσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Α. Μανιτάκης, προκειμένου να απελευθερωθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το "Έθνος" οι απολύσεις υπαλλήλων αποσυνδέονται από το σχέδιο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, στο οποίο εκτιμάται ότι θα τεθούν 25.000 υπάλληλοι οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις.
Ειδικότερα προβλέπονται 14.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, συνολικά μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4000 μέχρι το τέλος του 2013.
Οι αποχωρήσεις αυτές προκύπτουν από τέσσερις πηγές:
1.Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Οι κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
2.Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
3.Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
4.Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
Το σημαντικότερο είναι ότι η κινητικότητα αποσυνδέεται από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης. Έχει αποκλειστικό σκοπό την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων. Η αξιολόγηση των δομών στα Υπουργεία που έχει περατωθεί στους προσεχείς μήνες, με τα περιγράμματα θέσεων και την ανακατανομή του προσωπικού στις ριζικά αναδιαρθωμένες διευθύνσεις, με περιορισμένο αριθμό πλεοναζουσών θέσεων, που δεν υπερβαίνει συνολικά το 5%.