Μόνο με την υπογραφή εγγυητών αλλά και λογιστή θα μπορούν όσοι οφείλουν στο Δημόσιο περισσότερες από 50.000 ευρώ να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που έχουν προβλεφθεί για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι λογιστές θα βεβαιώνουν την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδέχεται το όριο να ανέβει στις 75.000 ευρώ αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.
Εφόσον δεν παρουσιαστεί λογιστής και συνεγγυητές, η αίτηση θα ένταξη στη ρύθμιση, θα απορρίπτεται και συνεπώς θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
Τι συμβαίνει για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ;
Όσοι οφείλουν λιγότερα από 10.000 ευρώ (ίσως η ρύθμιση διαμορφωθεί για ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ τελικά), θα μπορούν να εξοφλούν την οφειλή τους σε απεριόριστο αριθμό δόσεων και χωρίς μίνιμουμ ποσό καταβολής σε κάθε δόση.
Τι θα συμβαίνει για ποσά άνω των 300.000 ευρώ;
Όσοι οφείλουν περισσότερα από 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξασφαλίζουν εμπράγματες εγγυήσεις. Αυτό θα γίνεται με δυο τρόπους:
-με προσημείωση των ακινήτων τους ή
-με προσκόμιση εγγυητικών τραπεζικών επιστολών.
Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση
Για όσους ενταχθούν τελικά στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται τα εξής:
-48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκτός της τελευταίας
-το ποσό της δόσης θα καθορίζεται ως ποσόστωση του συνολικού οφειλόμενου ποσού όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις 31.12.2012
-20% μείωση προσαυξήσεων για όλους και 50% μείωση για όσους εξοφλήσουν σε μια δόση
-της ρύθμισης εξαιρούνται όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει διαδικασία πτώχευσης και όσες εντάχθηκαν σε παλαιότερες ρυθμίσεις κατ' επανάληψη αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν.
Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην Καθημερινή, στο υπουργείο οι ρυθμοί είναι ταχύτατοι καθώς στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί για να έχει ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Ιούνιο.