Σε συνέχεια της έρευνας που πραγματοποίησε το news.gr και αφορά το κούρεμα των ομολόγων για τη στήριξη της ολλανδικής τράπεζας HSBC και κατόπιν των συνεντεύξεων που πραγματοποίησε με τον Ολλανδό κάτοχο ομολόγων Φρανς Φάας και τον Έλληνα, Γιώργο Ζαννάκη, ενα ολλανδικό ίδρυμα, το οποίο έχει στόχο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης της SNS (www.sos-ns.com) που έχουν υποστεί απαλλοτρίωση από το ολλανδικό κράτος χωρίς να λάβουν αποζημίωση, κατέθεσε καταγγελία στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πρόκειται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να εγείρει ένσταση κατά της μεσολαβήτριας τράπεζας ΗSBC και της πολιτικής που ακολούθησε για την πώληση των ομολόγων.
Η τράπεζα είχε την πρωτοβουλία για την αγορά ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της SNS από (μη επαγγελματίες) ιδιώτες επενδυτές αμύητους - όπως λένε οι ομολογιούχοι - σε χρηματοοικονομικά θέματα, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την κρατικοποίηση αυτής της ολλανδικής τράπεζας.
Ανάμεσά στους κατόχους ομολόγων, οι οποίοι συνολικά έχασαν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται περίπου 30 Έλληνες, ενώ το Ίδρυμα Ομολογιούχων της SNS κατέθεσε καταγγελία κατά της HSBC για αμέλεια. Η καταγγελία έρχεται ως αποτέλεσμα μιας σύσκεψης ομολογιούχων που έγινε στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου και διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν με το νομικό τμήμα της HSBC, οι οποίες τελικά δεν οδήγησαν σε συμφωνία.
"Παρά τις συντριπτικές αποδείξεις για παραβίαση των κανονισμών της MIFID, η οποία έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο από το 2007, η HSBC αρνείται τους ισχυρισμούς, βασιζόμενη στη δική της διερεύνηση", δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Φρανς Φάας. "Φαίνεται ότι κανένα από τα τέσσερα σχετικά κριτήρια που διασφαλίζουν επαρκή εκπλήρωση του "καθήκοντος επιμέλειας" δεν έχει τηρηθεί (δηλ. καταλληλότητα, συμβατότητα, βέλτιστη εκτέλεση και σύγκρουση συμφερόντων), αν εξετάσουμε τα έγγραφα των συναλλαγών και τις μαρτυρίες των παθόντων".
"Είπαν στους πελάτες ότι μπορούσαν να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα με ελάχιστη ονομαστική αξία 50.000, κάτι που ισχύει μόνο για την αγορά των επαγγελματιών επενδυτών" εξηγεί ο Φρανς Φάας. "Επειδή δεν καθοδήγησαν αυτούς τους μικροεπενδυτές στην αγορά Euromarket, όπου τα ομόλογα πωλούνται σε μικρότερα πακέτα (€ 1.000), εκείνοι αναγκάστηκαν να κατανείμουν σημαντικό τμήμα του χαρτοφυλακίου τους (αν όχι όλο) σε μια πολύ ριψοκίνδυνη επένδυση".
"Απ' ότι αντιλαμβάνομαι από τις διαφορετικές ιστορίες τους, οι οποίες ταυτίζονται πολύ, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων της HSBC στην Ελλάδα παρότρυναν ενεργά τους πελάτες τους να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα, υποστηρίζοντας ότι η SNS ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας και ως συστημική τράπεζα δεν μπορούσε να χρεοκοπήσει.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ομολογιούχοι, παρά από το γεγονός ότι το προφίλ κινδύνου μιας τέτοιας ομάδας στόχευσης (παραδοσιακοί κάτοχοι λογαριασμών ταμιευτηρίου) δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια για ριψοκίνδυνη επένδυση, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων παρέλειψαν επίσης να αναφέρουν ότι από τα μέσα Ιουνίου του 2012 στην Ολλανδία το εθνικό κοινοβούλιο ψήφισε το λεγόμενο "Νόμο για την Παρέμβαση". Αυτό έδινε το δικαίωμα στο ολλανδικό κράτος να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και να απαλλοτριώσει τα χρέη τους χωρίς καμία αποζημίωση. Η Τράπεζα SNS, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του τεράστιου χαρτοφυλακίου της σε ακίνητα, ήταν βασική υποψήφια για ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση που δεν βρισκόταν λύση με ιδιώτη επενδυτή.
"Μας ενδιαφέρει πολύ να βρούμε από που προήλθαν αυτά τα ομόλογα, και γι' αυτό ζητήσαμε ενδελεχή έρευνα από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς", σχολιάζει ο Φρανς Φάας.
Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες 10 εκατομμύρια ευρώ ομολόγων της SNS πουλήθηκαν σε έλληνες πελάτες.
“Έχουμε την πεποίθηση ότι οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές θα συμφωνήσουν με τα συμπεράσματά μας και στο τέλος αυτοί οι μικροεπενδυτές που νιώθουν ότι η τράπεζά τους τους πρόδωσε θα λάβουν τη δέουσα αποζημίωση", ανέφερε ο Φρανς Φάας.