Του Παναγιώτη Ευθυμιάδη
Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό είναι ένα "σπορ", στο οποίο οι Έλληνες - κυρίως όσοι διαθέτουν μεγάλα ποσά – επιδόθηκαν από την αρχή της κρίσης, απομακρύνοντας από το ελληνικό τραπεζικό συστήματα πάνω από 80 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιστρέψει κεφάλαια, που αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.
Όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η επιστροφή στην Ελλάδα γίνεται, όταν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί η διαχείριση των χρημάτων είναι ευκολότερη και τα επιτόκια υψηλότερα. Επισημαίνουν, όμως, πως ο χάρτης των καταθέσεων στην Ελλάδα θα αλλάξει και ήδη αρκετοί έχουν αρχίσει να σπάνε τις καταθέσεις τους σε πολλά ονόματα, για να είναι στο όριο του εγγυημένου ποσού. Βέβαια, έτσι χάνουν χρήματα από τόκους.
Πώς ανοίγω λογαριασμό στο εξωτερικό
Το άνοιγμα λογαριασμού σε ξένη τράπεζα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εναπόκειται στην τράπεζα να αποφασίσει αν θα δεχτεί ή όχι το αίτημά όποιου θέλει να ανοίξει λογαριασμό. Η απόφαση της τράπεζας βασίζεται σε εμπορικά κριτήρια.
Για να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό, η τράπεζα πρέπει να έχει κάποια στοιχεία για τους πιθανούς πελάτες της. Έτσι, σε περίπτωση, που ο πελάτης δεν είναι κάτοικος της χώρας, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτική στην αξιολόγηση αυτών των στοιχείων. Γι' αυτό, ορισμένες τράπεζες δεν δέχονται ως πελάτες κατοίκους άλλων χωρών.
Συχνά, οι τράπεζες αρνούνται το άνοιγμα λογαριασμών σε άτομα, που δεν κατοικούν μόνιμα στη χώρα, στην οποία είναι εγκατεστημένο το τραπεζικό ίδρυμα. Υπάρχουν, όμως, τράπεζες, οι οποίες προσφέρουν προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για μη μόνιμους κατοίκους ή κατοίκους εξωτερικού.
Για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό στο εξωτερικό από την Ελλάδα, υπάρχουν κυρίως τρεις τρόποι.
Ο πρώτος είναι ενδεχομένως ο πιο εύκολος. Μέσω μιας ελληνικής τράπεζας, που έχει θυγατρική σε μια άλλη χώρα. Τότε, οι διαδικασίες γίνονται μέσα σε 20 περίπου μέρες από την τράπεζα στην Αθήνα. Μια πρακτική, που εφάρμοσαν όσες τράπεζες είχαν τη δυνατότητα στην Ελλάδα, προκειμένου να μην χάσουν οι ίδιες καταθέσεις, καθώς τα ποσά παραμένουν στον όμιλο, παρόλο που φεύγουν από τη χώρα.
Λογαριασμό μπορεί να ανοίξει κανείς και μέσω ξένης τράπεζας, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ενώ - σε περίπτωση, που κάποιος θέλει συγκεκριμένη τράπεζα και χώρα του εξωτερικού - πρέπει να ταξιδέψει.
Σε κάθε περίπτωση, στην τράπεζα θα πρέπει να προσκομίσει σειρά δικαιολογητικών μεταφρασμένα, όπως είναι η αστυνομική ταυτότητα, εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΚΟ, όσα δηλαδή χρειάζονται για να ανοίξει λογαριασμό και στην Ελλάδα.
Όταν ανοίγει, βέβαια, κάποιος λογαριασμό στο εξωτερικό, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η διαχείριση των χρημάτων του δεν είναι τόσο απλή, όπως όταν είναι στην Ελλάδα, όπου κάνει όλες τις διαδικασίες άμεσα, με μια επίσκεψη στο υποκατάστημα.
Ταυτόχρονα, χάνει σημαντικά ποσά από τόκους, αφού τα επιτόκια καταθέσεων είναι εξαιρετικά χαμηλότερα στις υπόλοιπες χώρες, εκτός της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που χρησιμοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιανουάριο, το μέσο επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης για ένα έτος στην Ελλάδα ήταν 4,59%, ενώ - για παράδειγμα - στη Γερμανία ήταν 0,92%, στο Λουξεμβουργο 0,79% και στην Αυστρία 0,8%.
Τα επιτόκια καταθέσεων σε χώρες της ΕΕ για ετήσια προθεσμιακή κατάθεση
Βέλγιο 0,81%
Γερμανία 0,92%
Εσθονία 0,41%
Ελλάδα 4,59%
Ισπανία 2,43%
Γαλλία 1,8%
Ιταλία 2,56%
Κύπρος 4,53%
Λουξεμβούργο 0,79%
Μάλτα 2,07%
Ολλανδία 2,01%
Αυστρία 0,86%
Πορτογαλία 2,47%
Φινλανδία 1,11%