"Ξεκούραστη μετά το Πάσχα των Καθολικών θα επιστρέψει στην Αθηνά η τρόικα, ωστόσο η άφιξη των Πόλ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα σηματοδοτήσει την "Εβδομάδα των Παθών" για την Κυβέρνηση.
Η 12η Απριλίου, οπότε η πρόοδος της Ελλάδας θα εξετασθεί στο άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου, αποτελεί την ημερομηνία ορόσημο για την Κυβέρνηση η οποία θέλει να κλειδώσει την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες είναι πολλές και εκτείνονται από το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο έως και στην πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Στις συσκέψεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης χθες και προχθές αναζητήθηκαν τρόποι κάλυψης των εκκρεμοτήτων και εξετάσθηκαν παρεμβάσεις για το κλείσιμο των θεμάτων που οι εκπρόσωποι των δανειστών άφησαν ανοικτά αποχωρώντας από την Αθήνα στα μέσα Μαρτίου. Αν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε χθες πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμοι ενόψει της άφιξης της τρόικα, ωστόσο όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοικτά.
Η Κυβέρνηση έχει έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να μην απειληθεί η εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Η υστέρηση των εσόδων οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην εξέταση παρεμβάσεων για την τόνωση των εισπράξεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το ειδικό τέλος ακινήτων 2013 το οποίο φαίνεται πως θα διατηρηθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα εισπραχθεί κανονικά από τον Σεπτέμβριο, ώστε να διασφαλιστούν έσοδα 1 δισ. ευρώ περίπου. Σκέψεις για μείωση του χαρατσιού κατά 20% τελούν υπό την έγκριση της τρόικα η οποία δύσκολα θα συμφωνήσει εάν η υστέρηση των εσόδων συνεχίσει και στο δεύτερο τρίμηνο 2013.
"Δεν έχει κλείσει το θέμα με το τέλος ακινήτων. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Κάτι θα δώσουμε, κάτι θα δώσουνε", τόνισε στο news.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 διαμορφώθηκαν στα 7,75 δισ. ευρώ, έναντι 8,06 δισ. ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013. Στο πρώτο τρίμηνο 2013 αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στα 11,4 δισ. ευρώ.
Αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων είναι ήδη πολύ αυξημένες και οι προβολές δείχνουν ότι στο σύνολο του 2013 θα ξεπεράσουν περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ τον ετήσιο στόχο των 12,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας αναζητά τρόπους εξοικονόμησης και προς την κατεύθυνση αυτή συντάσσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ωστόσο το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι αμφισβητήσιμο. Υπό το πρίσμα αυτό αμφίβολο κρίνεται το κατά πόσο οι κυβερνητικές προτάσεις για τις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έως και σε 48 δόσεις θα αποφέρουν αποτελέσματα.
Για το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες η Κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο τρίμηνο 2013, ωστόσο θεωρεί πως θα καλύψει εντός του Απριλίου το χαμένο έδαφος. Το θέμα απασχολεί προσωπικά τον Πρωθυπουργό ο οποίος ζήτησε τόσο οι οφειλές προς προμηθευτές όσο και οι επιστροφές φόρων να δρομολογηθούν άμεσα.
Κρίσιμο είναι και το θέμα της κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων όπου ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη να επιταχύνει τις απαραίτητες ενέργειες. Στην τρόικα θα παρουσιασθεί πλάνο άμεσης αποπομπής από το Δημόσιο των επίορκων, αλλά και οι παρεμβάσεις για την λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, όπως και θέματα σχετικά με την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων. Θα τεθούν ακόμη προς συζήτηση στοιχεία για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, αλλά και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων οι οποίοι αφού απολέσουν τις οργανικές τους θέσεις θα απολυθούν εντός του 2014 (οι υπάλληλοι που δεν θα απορροφηθούν σε άλλη θέση, για ένα χρόνο θα λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους, μέχρι την απόλυση λόγω εξάλειψης της θέσης τους).
Τέλος, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Κυβέρνηση έχει δώσει διορία στις τραπεζικές διοικήσεις να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου. Οι διαδικασίες έχουν κινηθεί γρήγορα και ήδη καταγράφεται κινητικότητα. Χθες η Alpha Bank ανακοίνωσε πως σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 6 Απριλίου θα τεθούν προς έγκριση η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και η αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της τράπεζας, μέσω μείωσης του αριθμού των μετοχών λόγω συνενώσεως (reverse split).