Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ζητούν την άμεση προώθηση ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την αποπληρωμή τους με χαμηλές δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
Επισυνάπτεται η επιστολή:
"Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, θέτουν εκ νέου υπόψη την κοινή τους πρόταση για την προώθηση από μέρους της κυβέρνησης, ρύθμισης που αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ και τα άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η πρότασή μας είναι ελάχιστα διαφοροποιημένη σε σχέση με αυτήν που η ΚΕΕΕ σας είχε υποβάλει από τις 23/12/2012, καθώς αυτό κρίθηκε αναγκαίο λόγω παρέλευσης σημαντικού χρόνου για τις επιχειρήσεις. Με την πρόταση που σας υποβάλλουμε, θεωρούμε ότι θα δοθεί λύση όχι μόνο στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, και εκ του οποίου έχουν προκύψει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά θα ενισχύσει τα έσοδα και του ΙΚΑ και των άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων, αφού θα δίνει τη δυνατότητα ευνοϊκής καταβολής δόσεων από μέρους των επιχειρήσεων.
Η πρόταση μας συνίσταται στην κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο διακανονισμό με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής έως το 2020. Επίσης προβλέπεται μπόνους (έκπτωση 5%) στις εργοδοτικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που καταβάλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους και δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή διακανονισμού.
Αναλυτικότερα η πρόταση της ΚΕΕΕ, προβλέπει:
1. Κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι τις 31/12/2012
2. Δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων που οφείλουν έως τις 31/05/2013, με τον απαράβατο όμως όρο της ανελλιπούς καταβολής των ασφαλιστικών τρεχουσών εισφορών από 1/1/2013.
3. Έναρξη καταβολής, εκτός από τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές και των δόσεων από 1/07/2013 για 51 μήνες με την παρακάτω κλιμάκωση:
• Πρώτο 12μηνο, η δόση ισούται με το 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής
• Δεύτερο 12μηνο, η δόση ισούται με το 1,5% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής
• Τρίτο 12μηνο, η δόση ισούται με το 2% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής
• Τέταρτο 12μηνο, η δόση ισούται με το 3% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής και μέχρι τελικής εξόφλησης, η οποία και εκτελείται το πρώτο τρίμηνο του πέμπτου έτους (σύνολο 51 μηνών).
Θεωρούμε ότι η διεύρυνση των δόσεων από 48 σε 51 δε δημιουργεί σε καμία περίπτωση σοβαρό πρόβλημα, ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι η κλιμάκωση του ύψους των δόσεων αποτελεί αναγκαίο όρο προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την ύφεση των ετών 2013-2015.
4. Μείωση από 1/1/2014 ή 2015 κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ένταξη επίσης σε καθεστώς μείωσης όσων επιχειρήσεων υπαχθούν στον διακανονισμό παλαιών οφειλών και για ένα δωδεκάμηνο τηρούν τους όρους του διακανονισμού.
5. Επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών στο παλαιό ύψος (+10%) για όσες επιχειρήσεις είναι ασυνεπείς στην καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων.
Σε ότι αφορά την παλαιά ρύθμιση προτείνονται τα παρακάτω:
• 2013: 24 μηνιαίες δόσεις
• 2014: 18 μηνιαίες δόσεις
• 2015 και μετά: 12 μηνιαίες δόσεις
Στις περιπτώσεις αυτές η Δήλωση υποβάλλεται στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα διακανονίσει τις οφειλές της, υπαγόμενη στο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η ρύθμιση αυτή, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία για την επιβίωση των επιχειρήσεων, αλλά και για την εξυγίανση των Ασφαλιστικών Ταμείων που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και παρακαλούμε όπως συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο και αποτελέσει νόμο του κράτους.
Παρακαλούμε θερμά όπως εξετάσετε το ανωτέρω αίτημα και ευελπιστούμε ότι θα τύχει άμεσης και ευνοϊκής αντιμετώπισης".