Στο ρύζι, τις πατάτες και τα όσπρια που είναι πιο φτηνά σιτίζονται περισσότερο οι Έλληνες, καθώς η κρίση έχει βάλει "μαχαίρι" σε πιο ακριβά είδη διατροφής, όπως είναι το κρέας και τα ψάρια, αλλά και στη βραδινή έξοδο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας "Διατροφή και Οικονομική Κρίση", σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα μισά νοικοκυριά (55,1%) έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.
Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.
Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί περισσότερο λόγω κόστους είναι το κρέας, τα ψάρια, τα γλυκά και το αλκοόλ (48,8%).
Τα τρόφιμα που επιλέγονται συχνότερα για κατανάλωση προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής είναι ρύζι/πατάτες (70,8%), όσπρια (70,8%), ψωμί (50,2%) και λαχανικά (46,9%).
Δείτε τις προσφορές των supermarket στο news.gr
Επιπλέον το 93% του δείγματος δήλωσε ότι έχουν περιορίσει το φαγητό από έξω (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες).
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν από τις φοιτήτριες του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Α. Παναγοπούλου και Β. Σκάκκου, τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας "Διατροφή και Οικονομικήκρίση" που διεξήγαγαν σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ.
Σύμφωνα με αυτά:
-To 55,1% του δείγματος είχε υποστεί μείωση των εισοδημάτων του
-Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών
-Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμου αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος
-Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%)
-Τα τρόφιμα που επιλέγονται για συχνότερη κατανάλωση προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής είναι τα ρύζι/πατάτες (70,8%), τα όσπρια (70,8%), το ψωμί (50,2%) και τα λαχανικά (46,9%)
-Επιπλέον το 93% του δείγματος δήλωσε ότι έχουν περιορίσει το φαγητό από έξω(π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες)
Δείτε τις προσφορές των supermarket στο news.gr