Με λουκέτο κινδυνεύουν 55.000 επιχειρήσεις, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα απώλεια 195.000 θέσεων εργασίας.
Στο μεταξύ οριακή επιβράδυνση της ταχύτητας επιδείνωσης όλων των δεικτών για τα οικονομικά μεγέθη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εντοπίζει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς η αγορά έχει μπει στον σκληρό πυρήνα της κρίσης και το 2013 χαρακτηρίζεται ως έτος "αποκάλυψης" για επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και συνολικά για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, ενώ ο Θ. Γεράκης της εταιρείας Marc ΑΕ που πραγματοποίησε την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις ΜμΕ, σχολίασε ότι δεν έχουμε περάσει στην ανάπτυξη αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι περιορίζεται η ύφεση. "Από τις εκλογές μέχρι τώρα σε 240 μέρες έχουμε 240.000 ανέργους ενώ είναι προς συζήτηση ότι από την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται φαίνεται πως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα δουλεύουν με μαύρη εργασία, ετεροαπασχόληση ή υποαπασχόληση και με 540 ευρώ οι εργαζόμενοι στη χώρα μας".
Ο μόνος δείκτης που εξακολουθεί να κινείται δυναμικά και γι αυτό και ανησυχητικά καθοδικά είναι αυτός των Επενδύσεων. Μόνο το 5,7% αύξησε τις δαπάνες για επενδύσεις, ενώ το 33% των επιχειρηματιών βλέπει ανάκαμψη από το 2020 και μετά.
Οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 παραμένουν δυσοίωνες καθώς οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι αρνητικές (62,9% του δείγματος) ενώ το 45,2% δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν καμία επένδυση ενώ ένα πρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων. Φαίνεται δηλαδή να παγιώνεται και να ενισχύεται ένα επικίνδυνο κλίμα αποεπένδυσης.
Περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος το επόμενο 12μηνο και 64.000 από αυτές είναι εμπορικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων θα είναι γι αυτό το χρονικό διάστημα 55.000 λουκέτα εκ των οποίων 20.000 εμπορικές. Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας 195.000 (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 69.000.
Σημειώνεται ότι για μια πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα γίνονται τέσσερις απολύσεις, ενώ η αναλογία ήταν ένα προς επτά στην προηγούμενη έρευνα.
Η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον μια γενικευμένη πρακτική ενώ το 52,4% αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.
Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές και πάνω από το 30% αφορά σε καθυστερήσεις πληρωμάτων σε ενοίκια ΟΑΕΕ τράπεζες και ΔΕΚΟ. Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 25% και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στην εφορία το 2013.
Η ακρίβεια που συνδέεται με τη λειτουργία του κράτους αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας και η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει ρυθμίσεις για την εξόφληση των υποχρεώσεων των ΜμΕ για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα και εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις καθώς και επαναφορά της επεκτασιμότητας στις συλλογικές συμβάσεις και για λόγους ψυχολογίας αύξηση 1%. Σημειώνεται ότι το 83,7% των επιχειρήσεων έχουν ρίξει τις τιμές τους.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 80,9% των επιχειρηματιών έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα προσωπικών καταθέσεων για να καλυφθούν ανάγκες των επιχειρήσεων και το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.
Έχει αυξηθεί το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν ότι τα λεφτά τους είναι ασφαλή εκτός συνόρων και τέλος το 85% αποδοκιμάζει το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων.